Španske kompanije pomažu bh željeznicama

Radiosarajevo.ba
Španske kompanije pomažu bh željeznicama

Predstavnici Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije (BHŽJK) i državne španske kompanije ADIF na konferenciji za novinare u Sarajevu iskazali su spremnost i interes za daljnjom saradnjom na projektima obnove i razvoja željezničke infrastrukture u BiH što je i potvrđeno današnjim potpisivanjem zajedničke izjave.

Konkretno, radi se o studiji izvodljivosti za projekt elektrifikaciji pruga Doboj-Zvornik, Brčko-Banovići (ukupne dužine oko 210 kilometara), drugi projektni zadatak se odnosi na potpuno osiguranje 200 putnih prelaza na prugama u BiH, a treći projekt podrazumjeva sistem centralnog upravljanja i kontrole željezničkog saobraćaja u BiH.

Ovako definisan projektni zadatak, kako je rečeno, poslužio bi da se sredstva za izradu studije izvodljivosti zatraže od Vlade Španije. Studija bi poslužila da partnerske kompanije ADIF-a mogu aplicirati za povoljno finansiranje projekta od španske vlade.

Generalni direktor BHŽJK Marinko Kontić je kazao da ovih dana u posjeti bh. željezničkom sektoru boravi španska delegacija predvođena ADIF-om, a koju čine predstavnici referentnih španjolskih preduzeća iz sektora izgradnje infrastrukture. 

ADIF je menadžer infrastrukture španskih željeznica koje u Evropi zauzimaju prvo mjesto i imaju najduže brze pruge.

Predsjednik ADIF-a Antonio Gonzales Marin je posjetio da je u aprilu potpisan okvirni sporazum o saradnji između BHŽJK i ADIF-a i da su od tada uspjeli definirati i počeli raditi na prvim projektnim zadacima.

"Radi se o snažnom impulsu koji bi realizacija navedenih projekta značila za daljnji razvoj željezničkog sektora u BiH“, istakao je predsjednik ADIF-a.

On je kazao da je u posljednjih šest godina putem ADIF-a uloženo u španjolsku infrastrukturu oko 30 milijardi eura, kao i da iskustva španskih preduzeća mogu biti korisna bh. kompanijama.

Izrada studije izvodljivosti trebala bi trajati 18 mjeseci, a njome će se utvrditi i potrebna finansijska sredstva za realizaciju navedenih projekata.

Kontić je još podsjetio da je u toku implementacija velikog projekta pomoći Vlade Španije obnovi željezničkog putničkog servisa u BiH putem povoljnih uslova nabavke devet najsavremenjih putničkih garnitrura nagibne tehnologije Talgo, te da je u završnoj fazi dobijanje potrebnih certifikata za saobraćanje tih vozova.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak