Spahić: Građani BiH d(r)ugog reda

Radiosarajevo.ba
Spahić: Građani BiH d(r)ugog reda

Predsjednik Građanske demokratske stranke BiH (GDSBiH) Ibrahim Spahić izjavio je danas da Evropska unija (EU) zajedno sa Bosnom i Hercegovinom ulazi u krizni period, ako se ne osigura bezvizni režim za sve zemlje zapadnog Balkana.

Spahić je o tome razgovarao s evropskim zvaničnicima u Briselu, sa diplomatskim predstavnicima u BIH i bh. poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH, te smatra kako se ne može razumjeti sadašnja politika ni u BIH ni u EU u vezi s izostavljanjem BiH iz preporuke za uvođenje bezviznog režima, "jer je to suprotno interesima Evrope i BIH".

Predsjednik GDS-a navodi da nove podjele na zapadnom Balkanu donose nove probleme s nesagledivim posljedicama, uz napomenu da Evropa ne smije biti nepravedna prema vlastitim građanima i stvarati nejednake i nepravedne uvjete za zemlju u regiji koja se jasno opredijelila za ulazak u EU.

Spahić je u pismu predsjedniku Evropskog parlamenta Jerzyju Buzeku izrazio uvjerenje da će do promjene doći. U tom kontekstu ohrabruje ga reakcija političkih partija Njemačke, ali ne i nadležnih predstavnika vlasti u BIH od kojih se očekuje da ispune sve obaveze prema EU u interesu građana BIH, koji više ne pristaju da budu građani d(r)ugog reda pred vratima Evrope, jer žive u evropskoj zemlji - BIH "u kojoj se branila Evropa", saopćeno je iz GDS-a BiH.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak