Sonja Karadžić: Država BiH treba finansirati posjete ocu

Radiosarajevo.ba
Sonja Karadžić: Država BiH treba finansirati posjete ocu
Sonja Karadžić: Ako može Ganić, može i Karadžić (Foto: Arhiv)

Kćerka bivšeg predsjednika Republike Srpske i haaškog optuženika Radovana Karadžića, Sonja Karadžić-Jovičević smatra da bi država Bosna i Hercegovina trebala osigurati finansijsku podršku članovima Karadžićeve porodice kako bi ga oni mogli redovno posjećivati u haaškom pritvoru.

Finansirati razuman broj posjeta

U intervju za Večernje novosti od nedjelje, Karadžić-Jovičević kaže da bi to najlakše bilo riješiti „da se preko državnih institucija BiH obezbedi finansiranje razumnog broja poseta. Mislim na finansijski transparentan sistem uplaćivanja putnih troškova i troškova smeštaja. Tako bi svaka porodica znala da ima obezbeđen određen broj odlazaka godišnje. A ko ima novaca da ide i češće - još bolje“.

Kćerka Radovana Kardžića, kojeg optužnica tereti za brojne ratne zločine, među kojima i genocid, smatra da „Ejup Ganić, kao optuženi za ratne zločine, ne bi smeo da bude ni u boljoj ni u goroj poziciji u odnosu na druge optužene.“

„Dok se iz budžeta BiH finansiraju odlasci pojedinaca iz državnog vrha u London radi političkih pritisaka na sud, javnost i medije, nema mehanizma pomoći porodicama srpskih optuženika“, dodaje Karadžić-Jovičević.

Ona kaže da još uvijek nisu zvanično zatražili pomoć, ali da bi se taj problem trebao institucionalno riješiti, kako je to učinjeno u susjednoj Hrvatskoj. „Zato niko od nas već godinu dana nije bio u poseti ocu. Ipak, skoro svakog dana smo u kontaktu telefonom, pa nam to donekle olakšava činjenicu da se dugo nismo videli“, dodaj Karadžićeva kćerka.

Tužilaštvo otežava pripremu odbrane

Također je u intervju Večernjim novostima iskazala nezadovoljstvo zbog toga što optužnica i Sud, navodno, otežavaju odbranu Radovana Kardžića.

„Tužilaštvo je učinilo sve što je moglo da oteža pripremu odbrane. Pre svega, svakodnevno su mu dostavljali hiljade stranica materijala za koji su znali da neće biti predmet budućih izmenjenih optužnica. Sve sa ciljem da mu oduzmu vreme“, kaže Sonja Karadžić-Jovičević.

Ipak, smatra da postoji šansa za pravedan proces.

„Osim toga, ovo je poslednja šansa da se kaže puna istina o proteklim zbivanjima, ali i poslednja šansa tog tribunala da radi časno i da dostojanstveno privede kraju svoje postojanje. Pametne i hrabre države, vlade i pojedinci pomoći će pri ovom procesu, ne radi Radovana Karadžića lično, nego radi svog i opšteg dobra“, kazala je u intervjuu za Večernje novosti.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak