Softić: Borci nikada nisu bili ovako jedinstveni

Radiosarajevo.ba
Softić: Borci nikada nisu bili ovako jedinstveni

Foto: radiosarajevo.ba

Predsjedavajući u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Safet Softić izjavio je danas u Sarajevu da u dosadašnjoj njegovoj karijeri nije doživio jedinstveniji stav boračke populacije o nekom problemu kao danas kad su mu predstavnici više branilačkih udruženja zatražili da se Parlament ogluši o zahtjev Federalne vlade za izmjenu aktuelnih federalnih boračkih zakona.

Softić je nakon susreta koji su od njega tražili borci prenio novinarima svoj utisak da svi odgovorni politički faktori treba ozbiljno da shvate najave branilaca Bosne i Hercegovine o mogućem "radikalnom scenariju" ako Parlament odobri najavljene zakonske izmjene u formi u kojoj ih je u parlamentranu proceduru po hitnom postupku uputila Federalna vlada.

Za narednu sedmicu najavio je sjednicu Kolegija Predstavničkog doma na kojoj će članovima tog visokog parlamentarnog tijela kazati da mu je Vlada jutros naznačila potrebu da pripremljene izmjene stupe na snagu već 26. februara, a da, s druge strane, borci ne žele ni čuti da će takve promjene uopće biti na dnevnom redu Parlamenta.

Kako će se stvari dalje odvijati kad su zahtjevi u pogledu njihove daljnje parlamentarne procedure tako oprečni, odlučit će Kolegij, poručuje Softić a kao član tog parlamentranog tijela prenosi novinarima svoj stav da je Vlada, pripremajući izmjene, trebalo više da kontaktira s borcima kao stranom na koju se i odnose.

Borci žele dijalogom do rješenja kojima bi i oni bili zadovoljni

Boračke organizacije, pak, traže da u dijalogu dođu do zakonskih izmjena kojima bi i oni bili zadovoljni, napomenuo je Softić, što su nakon sastanka s njim novinarima potvrdili i Izet Ganić, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, te Dževad Radžo uime Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja.

Osim organizacija koje su zastupali Ganić i Radžo, na sastanku s predsjedavajućim u Predstavničkom domu bili su članovi udruženja demobiliziranih boraca te ratnih vojnih invalida, kao i Jedinstvene organizacije boraca.

Izmjene kojima su borci nezadovoljni te ovih dana najavljuju masovne proteste ako ih odobri Parlament i zbog kojih su se sastali danas sa Softićem najavljuju ozakonjenje imovinskog cenzusa kao uvjeta za nastavak isplate određenih mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i ratnim vojnim invalidima. Kad je u pitanju ova druga kategorija, cenzus bi se odnosio samo na invalide čiji je invaliditet manji od 60 posto. (cenzus ne bi važio za djecu poginulih branitelja koja su na redovnom školovanju).

Vlada je u Parlament uputila još i prijedlog za donošenje novog zakona prema kojem bi ove godine bio ukinut dosadašnji zakon na osnovu kojeg određene mjesečne naknade zasad primaju i demobilizirani branitelji.

Borci naglašavaju da su naročito nezadovoljni što ih Vlada nije kontaktirala na odgovarajući način kad je pripremala sve ove promjene, a Vlada izmjene obrazlaže uvjetovanošću finansijskim aranžmanima Federacije s međunarodnim partnerima - Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, piše Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak