SNSD vs. SDS: Koliku Mladiću treba para?

Radiosarajevo.ba
SNSD vs. SDS: Koliku Mladiću treba para?

Rasprava o izvještaju o saradnji institucija RS-a s Tribunalom u Haagu, za period 1.oktobra 2010. do 31.marta ove godine, pretvorila se danas u Narodnoj skupštini RS-a u međusobne optužbe poslanika SNSD-a i SDS-a o tome da je 100.000 KM odobrenih za pomoć optuženim Srbima za ratne zločine nedovoljan iznos. 
 
Sve je počelo nakon komentara poslanika SDS-a Radomira Pašića da bi trebalo više da se priča šta je učinila Vlada na pomoći optuženim u Haškom sudu, a završilo na međusobnim kritikama da li spomenuti iznos koji je nedavno odobrila entitetska vlada za fondaciju pri Boračkoj organizaciji RS-a nije dovoljan ni za mjesec dana odbrane jednom od optuženih, Ratku Mladiću. 
 
Zanimljivo je i da je u svom reagiranju šef poslanika SDS-a Vukota Govedarica ustvrdio da je odbranu Slobodana Miloševića finansirao Sadam Husein s tri miliona dolara, što je demantovao poslanik Saša Čudić iz SP-a. 
 
U raspravu  su se naknadno uključili i poslanici DP-a i PDP-a, pri čemu je Dragan Čavić rekao da ova rasprava gubi iz vida činjenice i atmosferu vremena kada je RS bila izložena pritiscima, jer je saradnja s Tribunalom bila i Dejtonska i ustavna obaveza, a da nije moglo biti ni riječi o pomoći optuženicima u njihovoj odbrani. 
 
Inače, u izvještaju o saradnji institucija RS-a s Tribunalom u Haagu, za period 1.oktobra 2010. do 31.marta ove godine nisu, što je već postala praksa, navedeni bitniji detalji, osim dostavljanja dokumenata po zahtjevima tužilaštva i odbrane iz Haškog suda, a rečeno je i da će se taj izvještaj ubuduće podnositi jednom godišnje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak