SNSD ponovo iznio niz optužbi na pravosudne institucije BiH

Radiosarajevo.ba
SNSD ponovo iznio niz optužbi na pravosudne institucije BiH

U obraćanju novinarima u Banjaluci, član Glavnog odbora SNSD-a Miroslav Mikeš je naveo da su "Sejdić i Finci bili aplikanti zbog izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta BiH i samo se o tome može razgovarati", javlja Agencija Anadolija.

"Bošnjački političari pokušavaju da izađu iz okvira odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH i da mijenjaju Ustav BiH na način koji njime nije predviđen, ustvrdio je Mikeš.

"I međunarodni predstavnici kažu da RS ima potpuno jasan stav, a to je da se dozvoli svakom građaninu da bude biran", kazao je Mikeš.

Tokom obraćanja novinarima Mikeš se osvrnuo i na strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH, navodeći da je neophodno prići suštinskoj promjeni u načinu njegovog vođenja.

"Dosadašnji rezultati nisu ni blizu onoga što se očekivalo na početku. RS je tada pokrenula inicijativu pred Evropskom unijom kako bi se promijenio način organizacije Ustavnog suda BiH, Suda i Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH", kazao je Mikeš i podsjetio da se posljednjoj rundi strukturalnog dijaloga održanoj u novembru u Banjaluci raspravljalo o formiranju apelacionog vijeća, te istakao da isto ne može biti formirano bez saglasnosti predstavnika RS  Parlamentu  BiH.

"To mi izgleda kao da neko raspravlja o izgradnji trećeg sprata, a nije riješio prizemlje. Prvo treba riješiti probleme Suda i Tužilaštva BiH, odnosno šta treba da rade i da li mogu svojevoljno da uzimaju predmete koji su u entitetskoj nadležnosti", dodao je Mikeš.

On je ponovio i ranije izjave lidera svoje partije Milorada Dodika da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) "otuđeno od javnosti, demokratije i transparentnosti".

"VSTV ima 15 ljudi koji bez ikakve kontrole odlučuju ko će biti razriješen, imenovan, napredovati u službi, a ko neće. Najbolje je da se ovaj savjet podijeli na sudski i tužilački", zaključio  je Mikeš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak