SNSD: Novac namijenjen Banjaluci ne može ići Mostaru

Radiosarajevo.ba
SNSD: Novac namijenjen Banjaluci ne može ići Mostaru

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je nakon višesatne pauze, tokom koje je zasjedala Komisija za finansije i budžet tog doma, prekinuta večeras, a bit će nastavljena u ponedjeljak, javlja Fena.

Razlog je taj što je Komisija za finansije i budžet odložila izjašnjavanje na neodređeno vrijeme o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, u drugoj komisijskoj fazi. Komisija za finansije i budžet zasjedala je jutros, prije sjednice Predstavničkog doma, i podržala prijedlog budžeta institucija BiH za narednu godinu sa više od 80 usvojenih amandmana. Među usvojenim amandmanima je i amandman Kluba poslanika HDZ-a BiH koji predviđa da se izdvoji 6.000.000 KM za nabavu građevina za smještaj institucija BiH u gradu Mostaru, a da se za taj iznos umanje sredstva Uprave za indirektno oporezivanje BiH u odjeljku Kapitalni izdaci - nabava građevina.

Međutim, odmah nakon što je počela sjednica Predstavničkog doma na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog budžeta institucija BiH za 2014. godinu, data je pauza tokom koje je ponovno zasjedala Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma kako bi pokušala iznaći rješenje u vezi s ovim amandmanom.

„Pokušavamo da za ovako ozbiljan dokument nađemo adekvatno i pravo rješenje“, kazao je novinarima član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH Boško Tomić nakon sjednice Komisije.

„Danas smo usvojili 85 amandmana. Jedan od tih amandmana je sporan. Pokušali smo u toku dana da iznađemo neko kompromisno rješenje, nismo uspjeli u tome. Da ne bi doveli BiH da ostaje bez budžeta, odgodili smo sjednicu Komisije i predložili Kolegiju Predstavničkog doma da nam se prolongira vremenski period dok usaglasimo stavove, nađemo rješenje, predložimo Parlamentu i da se budžet usvoji“, kazao je Tomić.

Dodao je da ništa nije strašno, ništa nije zabrinjavajuće „samo tražimo najkvalitetnija rješenja“.

Na pitanje koji amandman je sporan, odgovorio je da je sporan amandman HDZ-a BiH „koji predviđa da se šest miliona KM kapitalnih ulaganja izdvaja za 2014. u Mostaru“.

„Taj dio sredstava bi trebao da se, na neki način, iz ostalih kapitalnih ulaganja Banja Luke prebaci i da to ide u Mostar. Mi iz SNSD-a nismo za takvo rješenje. Ako postoji rješenje, nemamo ništa protiv da se sredstva koja su predviđena na nivou Sarajeva prebace u Mostar, mi se tu nećemo protiviti. Ali sredstva iz Banja Luke koja su predviđena za izgradnju, da se prebacuju u Mostar, to ne prihvatamo“, kazao je Tomić. Dodao je da je odluka Vijeća ministara BiH da se ta sredstva, kako treba za koju godinu, da se ulažu u gradove Mostar, Sarajevo, Zenica, Tuzla itd.

„Pošto su se u svim ovim centrima već završili određeni objekti, ostali su Banja Luka i Sarajevo. Sredstva za Banja Luku koja su predviđena, mi ne dozvoljavamo da se smanje za jedan promil“, kazao je Tomić.

Na pitanje zašto su onda na jutrošnjoj sjednici Komisije podržali ovaj amandman, odgovorio je da amandman koji je podržan nije govorio u tom dijelu odakle se „skidaju“ sredstva.

„Na žalost nas i građana BiH, gospodari života u BiH ništa se nisu dogovorili, odnosno nema nikakvog novog stava“, kazao je novinarima poslanik SDS-a i član Komisije za finansije i budžet Darko Babalj. Dodao je da je prekinuta sjednica Komisije za finansije i budžet, prekinuta je sjednica parlamenta, i „kad se većina u Parlamentarnoj skupštini BiH dogovori, nastavit ćemo s radom“.

„Mišljenje SDS-a je da je ovo neozbiljno prema svim građanima BiH. Neka nam je Bog na pomoći 2014. godine“, kazao je Babalj.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Komisije za finansije i budžet Amir Fazlić je kazao da je SDA iznenađena dešavanjima u okviru parlamentarne većine.

„Sve ovo što se danas dešava na Komisiji za finansije i budžet pokazuje, ustvari, jednu istinu da parlamentarna većina ne funkcioniše onako kako se predstavlja u javnosti“, kazao je Fazlić. On je podsjetio da je i Klub SDA imao određene amandmane na predloženi budžet institucija BiH za 2014. godinu, ali da ni jedan nije prihvaćen na sjednici Komisije, „iako su to amandmani koji u suštini popravljaju budžet“.

„Ali ovo što se dešava unutar parlamentarne većine na relaciji stranaka parlamentarne većine, da danas, maltene, cijeli dan imamo zasjedanje Komisije za finansije i budžet bez nekih velikih rezultata zaista je zabrinjavajuće“, kazao je Fazlić dodajući da SDA izražava nezadovoljstvo radom parlamentarne većine.

On je najavio da će poslanici SDA na sjednici Predstavničkog doma obnoviti svoje amandmane na prijedlog budžeta, navodeći da je „SDA imala korektne amandmane.“ 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak