SNSD (još nije) isključen iz Socijalističke internacionale

Radiosarajevo.ba
SNSD (još nije) isključen iz Socijalističke internacionale


Savez nezavisnih socijaldemokrata navodno je isključen iz Socijalističke internacionale, pišu jutros bh. mediji pozivajući se na izvore bliske Demokratskoj stranci bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Etički komitet Internacionale je SNSD isključio zbog izostanka napretka u djelovanju i retorici te zbog stalno prisutnog nacionalizma i ekstremizma u radu

Navodno je odluka donesena na Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u južnoafričkom Cape Townu, a ovim je potvrđena odluka Vijeća Socijalističke internacionale iz jula prošle godine.

Portal Radiosarajevo.ba provjerio je web stranicu Socijalističke internacionale na kojoj stoji ranija informacija da je SNSD 'suspendovan'. Potom smo putem telefona pozvali i London, gdje se nalazi centrala Internacionale i odakle su nam istakli:

„Iako i jeste donesen takav prijedlog, on je još uvijek samo to - prijedlog koji tek treba ratificiran. Naime, Kongres Internacionale trajat će do subote i tek će u naredna tri dana raspravljati i odlučivati o pristiglim prijedlozima.“

Kontaktirali smo i Rajka Vasića, izvršnog sekretara SNSD-a, no on nije odgovorio na naše pozive. Također smo pozvali i Igora Radojičića, potpredsjednika stranke, ali on je na putu van BiH. Pokušali smo doći do informacije i u banjalučkoj centrali SNSD-a, međutim niti tamo nismo uspjeli dobiti komentar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak