Smaragdna bh. ljepotica ispod Starog Mosta promijenila boju: Da li nam prijeti ekološka katastrofa?

3
Radiosarajevo.ba
Smaragdna bh. ljepotica ispod Starog Mosta promijenila boju: Da li nam prijeti ekološka katastrofa?

U srijedu, 9. oktobra 2024. godine, rijeka Neretva je nakon akumulacije smeća i poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu promjenila boju.

Poplave su donijele sa sobom onešćišćenje i tone smeća koje se najviše akumuliralo na području brane Grabovica.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba zabilježila je današnju boju Neretve koja više nema tirkiznu boju. 

Dramatični prizori: Dva tornada pogodila Floridu pred dolazak uragana Milton

Danas smo objavili članak gdje je vidljivo da u otpadu na brani Grabovica ima i predmeta iz razrušenih domova. Samo u hidroakumulaciji Grabovica su, prema procjeni, nanesene količine otpada oko 50.000 m³.

Oglasili su se i iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, saopćenjem od utorka, 8. oktobra 2024. godine, gdje navode da "nakon što su stečeni uslovi, Elektroprivreda BiH  angažovanjem  raspoložive mehanizacije i ljudstva iz HE na Neretvi, i uz pomoć Civilne zaštite, započela je s uklanjanjem posljedica dotoka velikih bujičnih nanosa.

Alarmantno: Gomila otpada na brani Grabovica, stručnjaci upozorili na moguće pucanje brana

Kako su priopćili iz Elektroprivrede BiH, jučer je angažiranjem raspoložive mehanizacije i ljudstva iz HE na Neretvi, te uz pomoć Civilne zaštite, počelo otklanjanje posljedica dotoka velikih bujičnih nanosa, prije svega velike kolčine smeća.

Sa ekološkog aspekta, tone smeća su onečistile rijeku Neretvu, a sama akumulacija otpada i otpadne vode mogu znatno narušiti ekosistem u istoj. U idućim danima će se vidjeti na koji način je sva situacija uticala na ekološki pejzaž naših rijeka. 

Više o poplavama u Bosni i Hercegovini čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak