Smanjenje penzija za 36.000 bivših vojnika

Radiosarajevo.ba
Smanjenje penzija za 36.000 bivših vojnika

Brojni penzioneri u Republici Srpskoj (RS) ogorčeni su smanjenjem penzija - od ovog mjeseca njih 36,000 dobit će i do 200 maraka manje. Naime, obračun se vrši prema novom Zakonu u PIO koji više ne predviđa isplatu zagarantovanog iznosa po osnovu učešća u ratu.

Optužbe tih penzionera, bivših boraca, usmjerene su kako na Vladu (resorno ministarstvo) tako i na rukovodstvo Boračke organizacije RS-a koje je pristalo na usvajanje novog zakona; rješenja o obračunu penzija po novom zakonu već su stigla na adrese korisnika Fonda PIO RS-a – isplata februarskig penzija treba početi 10. marta.

Jovan Koprivica ogorčeno priča kako će umjesto 440 sada primiti penziju od 259 KM. 

„Da nije bilo rata ja bih radio i imao bih puni radni staž. Ovako sam ostao bez staža koji bi ostvario u fabrici, a sada smo ostali i bez staža koji smo ostvarili na frontu“, kaže Koprivica tvrdeći da je ovakav zakon primjer kršenja ljudskih prava. 

Nekima su penzije umanjene i za 50 procenata, piše novinska agencija Fena. Jedan od njih je Momčilo Tanasković iz Bijeljine kojem će u koverti nakon 10. marta nedostajati čak 250 maraka.

Nadležni u vlasti smatraju da su ove izmjene u penzionom zakonu bile neophodne radi spasavanja od finansijskog deficita Fonda PIO. Inače, u RS-u su penzije ubjedljivo najniže u regionu, jer minimalna iznosi svega 160 maraka; novi obračun smanjio je prosječnu februarsku penziju za 15,8 KM – na 310,31 KM, što je samo 38 posto prosječne plaće u RS-u. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak