Smanjenje cijene lijekova početkom juna

Radiosarajevo.ba
Smanjenje cijene lijekova početkom juna


Apoteke u Federaciji BiH početkom juna naplaćivat će lijekove 10 posto jeftinije. U manjem bh. entitetu pojeftinjenje oko 400 medikamenata za 17 procenata na snazi je od marta ove godine.

Mirsad Šabaredžović, predsjednik Međukantonalne farmaceutske komore, tvrdi da je tržište lijekova u RS-u drugačije od federalnog.

"Tržište u RS-u je dosta lakše urediti nego u FBiH, gdje imate 10 esencijalnih lista, što je skupo, neracionalno i bespotrebno. Realno je da nakon revidiranja i proširenja liste lijekova u FBiH, medikamenti budu jeftiniji do 10 posto i to nije sporno. Problem je što se sistemski i pragmatično ne uređuje ova oblast. Godinama zagovaram tendersku nabavku lijekova koje država plaća, pa ko ponudi najpovoljniji i najkvalitetniji proizvod, njegovi lijekovi će se naći u prodaji i to bi bilo najpoštenije", tvrdi Šabaredžović za Oslobodjenje.ba.

Šabaredžović smatra da sve apoteke u FBiH trebaju raditi pod istim uvjetima. Naglasio je da se vrijednost farmaceutske usluge, koja se apotekama dodjeljuje za izdavanje recepata, kreće od 0,80 do 1,90 KM, što treba ujednačiti.

Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, potvrdila je za Oslobođenje da nije poznato do kojeg nivoa će doći do smanjenja tržišne cijene lijekova.

"Što se tiče Pravilnika o načinu formiranja cijena lijekova u BiH, očekujemo dopune koje se odnose na izvor podataka iz drugih država i uskoro bi trebala početi primjena tog pravilnika. Do smanjenja cijene lijekova može doći ako se poveća konkurentnost na farmaceutskom tržištu", navodi Grubeša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak