Smanjen broj djela ekonomskog kriminala

Radiosarajevo.ba
Smanjen broj djela ekonomskog kriminala

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine za prvih devet mjeseci 2011. godine, u oblasti ekonomskog kriminala zabilježen je pad krivičnih djela za 9,64 procenta u odnosu na prošlu godinu. 

Broj krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droge je manji za 2,42 procenta. 

Zabilježen je pad broja krivičnih djela u oblasti trgovine ljudima, a po izvještaju Državnog sekretarijata SAD o trgovini ljudima, BiH je sa nivoa 2 podignuta na veći nivo, odnosno nivo 1. 

Karakteristika općeg kriminaliteta u BiH jeste povećanje broja izvršenih krivičnih djela za četiri procenta, a povećan je broj prijavljenih osoba koje su učestvovale u izvršenju ovih djela za 5,8 procenata. 

U navedenom periodu smanjen je broj ubistava za 9,52 procenta, a evidentiran je manji broj krivičnih djela silovanja za 13,8 procenta.
 
I dalje su najbrojnija krivična djela protiv imovine koja su povećana za 7,12 procenata, a povećan je i broj krivičnih djela izazivanja opće opasnosti za 5,12 procenata. 

Broj razbojništava je u padu za 4,17 procenata, a posebno treba istaknuti da je broj oružanih pljački banaka smanjen za 53 procenta. 

U oblasti upravljanja granicama ostvaren je vidan napredak, povećan je broj stranaca kojima je odbijen ulazak u BiH i povećan broj deportovanih stranih državljana. 

Oblast javnog reda i mira je i dalje nepovoljna. U odnosu na period prošle godine broj prekršaja je povećan za 8,68 procenata.
 
U ove podatke nisu uključeni podaci iz posljednjeg kvartala ove godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak