Smajlović: Zenica će dobiti status grada

Radiosarajevo.ba
Smajlović: Zenica će dobiti status grada

Načelnik općine Zenica Husejin Smajlović potvrdio je danas u razgovoru za RTV Zenica da je na nedavnom sastanku kod federalnog premijera Nermina Nikšića, razmatrana inicijativa da se na federalnom nivou donese Zakon o gradovima kojim bi sve opštine koje su sjedišta kantona dobile status grada.

Nakon donošenja novog zakona, opštinska vijeća kantonalnih sjedišta bila bi preimenovana u gradska, a njihovi opštinski načelnici u gradonačelnike. Načelnici su ukazali na brojne prednosti koje bi donijela transformacija osam općina u gradove, kako u privrednim, tako i u ostalim sferama života.

"Prije svega, dobija se bolja prezentacija grada i bolja komunikacija sa drugim sredinama, naročito sa inostranstvom, te pristup različitim fondovima", istakao je Smajlović.

Opštine će zvaničnu inicijativu za donošenje ovog federalnog propisa dostaviti Federalnom ministarstvu pravde, kako bi se o njoj izjasnila Vlada, čime bi započela procedura donošenja Zakona o gradovima, prenosi RTV Zenica.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak