Slučaj S. Redžića: Lovci našli tijelo, nema tragova nasilja

Radiosarajevo.ba
Slučaj S. Redžića: Lovci našli tijelo, nema tragova nasilja

Beživotno tijelo akademika Sulejmana Redžića, čiji je nestanak prijavljen 9. januara ove godine, pronađeno je jučer u kanjonu Miljacke na vrlo nepristupačnom i stjenovitom terenu , nekoliko stotina metara od magistralnog puta Sarajevo - Pale, na širem lokalitetu Lapišnice.
Redžićevo tijelo prvo su primijetili lovci i prijavili policiji.

Uviđaj na licu mjesta, koji je trajao više od tri sata, po kiši je izvršio tužilac Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo Mirza Hukeljić, s obzirom na to da se lokalitet nalazi u manjem bh. entitetu.

Na terenu je bio veliki broj policajaca iz Istočnog Sarajeva, MUP-a Kantona Sarajevo, istražitelja, vještak sudske medicine Hamza Žujo te pripadnici Gorske službe spasavanja Olimpijskog centra Jahorina. Tek nakon nekoliko sati iz korita rijeke izvučeno je tijelo. Obdukcija će, kako je najavljeno, biti urađena danas.


Redžićev nestanak prijavljen je prije 13 dana, no, kako je utvrđeno, porodica je za njim tragala još od 7. januara, kada je posljednji put viđen. Okolnosti njegovog nestanka još nisu ni izbliza rasvijetljene. Kantonalna policija u Sarajevu, njegovi prijatelji, pa i studenti organizirali su proteklih dana potragu, no bez uspjeha. 

U izjavi za Avaz tužilac Hukeljić je rekao da su kod tijela pronađeni dokumenti na ime Sulejmana Redžića, ali da zvanična identifikacija još nije izvršena.

„Na udaljenosti od 20 metara od beživotnog tijela muškarca pronađena je jakna sa pasošem Sulejmana Redžića. Na tijelu do sada nisu pronađeni tragovi nasilja, ali obdukcija će pokazati jesmo li u pravu“, rekao je Hukeljić.

Lovci su tijelo ugledali sa suprotne strane korita. Kako Avaz nezvanično saznaje, tijelo je bez tragova ubodnih i prostrelnih rana, a, navodno, postoji vjerovatnoća da je Redžić padao, jer je riječ o litici koja je vrlo strma i stjenovita.    

Jučer su na Lapišnicu došli prijatelji i kolege akademika, bez članova porodice. Među kolegama je bio i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Rifet Škrijelj. On je tokom uviđaja sve vrijeme bio u kanjonu rijeke Miljacke. Međutim, sinoć nije želio davati izjave za medije.

Na istom mjestu nestao Salko Neretljaković
Na lice mjesta jučer je došao i Tarik Jažić navodeći da je unuk nestalog Salke Neretljakovića, za kojim se traga od 30. septembra 2009. godine i tražeći informacije. Mjesto nestanka Neretljakovića, prema riječima unuka, podudara se s lokalitetom na kojem je pronađeno tijelo akademika Redžića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak