Slovaci zainteresirani za elektroenergetski sektor u Federaciji

Radiosarajevo.ba
Slovaci zainteresirani za elektroenergetski sektor u Federaciji
Foto: Vlada FBiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo primio je danas ambasadora Republike Slovačke u BiH Miroslava Mojžitu i predstavnike slovačke firme „Vuje“ sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje u oblasti energetike, saopšteno je iz Federalne vlade

Hećo je ambasadora i goste upoznao s aktivnostima Vlade FBiH i resornog ministarstva na razvoju energetskog sektora Federacije BiH, te s odlukama koje predstoje u tom kontekstu.

„Parlament FBiH usvojio je Strateški plan i program razvoja energetskog sektora FBiH s procijenjenom dinamikom izgradnje, a Vlada je nedavno usvojila Informaciju o prioritetima izgradnje elektroenergetskih objekata i načinima njihovog finansiranja. Prioritetni elektroenergetski objekti predviđeni za izgradnju su šest termoelektrana, 16 hidroelektrana, šest vjetroelektrana i 25 minihidrocentrala. Vlada će uskoro donijeti odluku o proglašenju javnog interesa, nakon čega će dvije elektroprivrede početi sa operativnim radom na tom polju“, kazao je ministar Hećo.

Riječ je o objektima od izuzetne važnosti za razvoj Federacije BiH, istakao je Hećo, te dodao da će Vlada FBiH za svaki planirani projekat donositi odgovarajuće odluke.

Ministar Hećo izrazio je nadu da će biti prostora za suradnju s kompanijom „Vuje“ te pozvao predstavnike kompanije da učestvuju na energetskom forumu koji će biti održan u martu ove godine u Sarajevu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak