Sljedeći protesti radnica 'Bosanke' pred OHR-om

Radiosarajevo.ba


Ispred Kantonalnog tužilaštva Sarajevo danas se, na mirnim protestima, okupilo tridesetak radnika robne kuće Bosanke iz Zenice.

Okupljeni su sačekali da im se iz Tužilaštva obrate i kažu u kojoj je fazi predmet, iako je Faruk Balijagić, advokat radnica, izjavio da je tužilac prije demonstracija rekao da je predmet u završnoj fazi i da se čeka donošenje tužilačke odluke.

Naveo je kako je ova firma prodana za "mizernu svotu", te da su radnice ostavljene na ulici, što je ujedno i razlog današnjeg okupljanja. Radnice traže da im se vrati njihova imovina, uveže radni staž i vrate radna mjesta.



"Nažalost rečeno nam je da traže samo sastanak sa nama bez prisustva novinara, a nama je stalo da javnost zna o svemu. Šta ćemo mi u četiri oka sa njima razgovarati? Red je da ima toliko odgovornosti prema javnosti da i bh. javnost sazna o jednoj ovakvoj korupcijskoj aferi", rekao je Balijagić novinarima.

"Ostalo nam je neuvezano tri i pol godine, a nekima i četiri godine radnog staža. Odavno smo na ivici egzistencije. Bespravno smo izbačeni iz objekta koji je naš. Sama prodaja je išla bez Agencije za privatizaciju. Nema kome se nismo obraćali i svi kažu da smo u pravu, ali niko ne reaguje", rekla je radnica robne kuće Bosanka, Durmić Zahida i dodala da javnost mora znati tačnu situaciju kakva jeste, te da joj nije jasno zašto se u Tužilaštvu kriju.

On je naveo da se ova afera "mudro i vješto" prikriva punih pet godina, te naglasio da to nije jedini slučaj. Te upozorio da bi i ovaj slučaj, kao i brojni prije njega, mogao ući u zastaru, te da se u ovom predmetu niko ne bi mogao krivično goniti.

Istakao je i da ključnu odgovornost u pravosuđu BiH snosi Visoki predstavnik koji, po riječima advokata Balijagića, tolerira "ovakav pravni kaos i vladavinu korupcije u BiH".

"Mi ćemo se razići i sljedeće demonstracije će biti pred Uredom visokog predstavnika sa zahtjevom da nam omogući ambijent normalnog pravosuđa u BiH da građani ove zemlje mogu normalno da žive. S obzirom da su za 2013. godinu najavili borbu protiv korupcije, da se izvrši rekonstrukcija pravosuđa u BiH, jer sa ovakvim pravosuđem ova zemlja ne može riješiti niti jednu korupcijsku aferu, poput one u Hrvatskoj sa Ivom Sanaderom", rekao je novinarima Faruk Balijagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak