Sljedeća sedmica na Sudu BiH: Zločini u Kladnju, genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Sljedeća sedmica na Sudu BiH: Zločini u Kladnju, genocid u Srebrenici

Naredne sedmice pred Sudom BiH počinje suđenje devetorici optuženih za zločine u Kladnju počinjene nad srpskim civilima. Početak suđenja zakazan je za petak, 26. juli, kada će Državni tužilac Dragan Čorlija pročitati optužnicu i iznijeti uvodnu riječ.

Za ove zločine su optuženi Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović, Kahro Vejzović i Osman Gogić, nekadašnji pripadnici civilne i vojne vlasti, te Teritorijalne odbrane (TO) Kladanj, javio je BIRN - Justice Report.

Muhiću, Hamziću, Haliloviću, Hodžiću, Habiboviću i Gogiću na teret je stavljeno učešće u nezakonitom zatvaranju srpskih civila, te nečovječno postupanje od maja do druge polovine jula 1993. Mujčinović i Busnov optuženi da su propustili da spriječe ili kazne radnje svojih podređenih. 

Dan ranije, u četvrtak, o krivici za zločine u mjestu Dusina kod Zenice će se izjasniti Vehid Subotić, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH). Istog dana, novi svjedoci Optužbe biće saslušani na suđenju Zoranu Mariniću i Zoranu Miliću, optuženima za zločine u Bugojnu.

U utorak, 23. jula, nastavljaju se suđenja Edinu Džeki, optuženom za zločine u Trusini i Jablanici, te Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, kojima su na teret stavljeni zločini nad civilima iz Višegrada. Dan poslije, 24. jula, biće nastavljeno suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici.

Suđenje za zločine nad Hrvatima u Trusini kod Konjica nastavlja se u petak, 26. jula. Za zločine u ovom selu optuženi su pripadnici ABiH Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić i Zulfikar Ališpago.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak