Slavo Kukić: Okrenuti leđa dosadašnjim političkim snagama

Radiosarajevo.ba
Slavo Kukić: Okrenuti leđa dosadašnjim političkim snagama

Slavo Kukić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smatra da protesti u gradovima širom Bosne i Hercegovine nisu iznenađenje. 

No, prema njegovom mišljenju, rješenje nije 'u razbijanju i sukobima s policijom': 

"Mislim da je ovakva reakcija ljudi, jednostavno rečeno iz trbuha, morala doći. I čudo je kako je nije bilo ranije. Ali, ne mislim da su paljevina i razbijanje bilo kantonalnih bilo drugih - rješenje. One koji su u najvećoj mjeri krivi za ovo stanje u društvu treba, tako da kažem, 'privesti' na odgovornost, kad je vrijeme za to. Dakle, na izborima. No, čini mi se da to već na nastupajućim izborima neće biti tako, nego da će ti isti ljudi opet biti izmanipulirani nacionalnom homogenizacijom'', i dodaje:

''Rješenje dakle nije u razbijanju i sukobima s policijom nego okretanje leđa onim političkim filozofijama i ideologijama koje su ljude doveli u ovu situaciju. I okretanje onim snagama koji u centar svog političkog djelovanja i razmišljanja stavljaju čovjeka i njegov prosperitet. Pritom, naravno, ne mislim na određene političke subjekte koji su se deklarativno zalagali za čovjeka, a u dobroj su mjeri odgovorne za ovakvo stanje'', zaključuje profesor Kukić u kratkom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak