Slavo Kukić ne može dobiti podršku iz RS-a

Radiosarajevo.ba
Slavo Kukić ne može dobiti podršku iz RS-a

Kandidat Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Savjeta ministara Slavo Kukić ne može dobiti podršku iz Republike Srpske, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković.

"U petak, 17. juna, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Kukićevo mandatarenje biće okončano", istakao je Živković za "Glas Srpske".

Živković kaže da se o Kukićevoj neprihvatljivosti može govoriti sa više aspekata, a prvenstveno sa aspekta njegovog dosadašnjeg rada kao člana Upravnog odbora "Eroneta", ali i u ostalim institucijama.

Komentarišući izbor Kukića za mandatara za sastav Savjeta ministara BiH, Živković je ocijenio da platformaši ne odustaju od svog viđenja formiranja vlasti u BiH, te da žele da se uključe u utakmicu i obore neslavan rekord koji drži Belgija kada je riječ o neformiranju vlasti.

"Ako se ne promijeni ta politika, potrajaće biranje i mandatara i samog Savjeta ministara. Ljudima još nije stiglo do pameti da BiH ne može da ispuni uslove koje od nje traži EU ako u što kraćem vremenu ne dobijemo i mandatara i Savjet ministara", naglasio je Živković.

Osvrćući se na činjenicu da privremeno finansiranje institucija BiH prestaje 30. juna i da budžet, najvjerovatnije, neće biti podržan, Živković kaže da se taj rok može produži za još tri mjeseca.

"Rasprava o budžetu biće burna i mislim da će Predsjedništvo BiH ponovo morati da uzme vrući krompir u ruke i da parlamentu BiH pošalje budžet koji će biti prihvatljiv i za entitete, jer mislim da ni za FBiH ovakav budžet, kakav je došao iz Predsjedništva BiH, nije prihvatljiv", smatra Živković.

Ognjen Tadić: Sporan kandidat bez podrške cijelog Predsjedništva


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je da je sam po sebi sporan kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH koji nije u stanju obezbijediti podršku svih članova Predsjedništva BiH.

"SDS ne želi biti u sukobu sa većinskom voljom hrvatskog naroda", istakao je Tadić, koji je i potredsjednik SDS-a.

Tadić kaže da se bez dogovora stranaka u Federaciji BiH teško mogu rješavati i neki drugi problemi i ističe da formalno konstituisanje Savjeta ministara BiH ne znači ništa ukoliko se suštinski ne žele riješiti problemi građana, prenosi "Večernji list", izdanje za BiH.

On smatra da problemi koji nastaju u institucijama BiH imaju ishodište u problemima koji vladaju u FBiH i napominje da je Republika Srpska ispunila sve ustavne obaveze već u decembru prošle godine.

"Bilo bi šteta da se takvo stanje odrazi i na RS. Moja obaveza je da kao jedan od predstavnika srpskog naroda takvu opciji spriječim. Ako zajedno sa kolegama ne budem bio u stanju to da učinim, onda ću najotvorenije tražiti smisao postojanja tolikog broja zajedničkih institucija, pogotovo ako su one, zbog odnosa u FBiH, locirane na štetu RS", izjavio je Tadić.

On je istakao da se povratak Daytonu pokazao dobrim pri konstituisanju Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kada nije pobijedila ni stranka, ni pojedinac, već Daytonski mirovni sporazum.

Zastupnici HDZ-a neće podržati Kukića

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak