Slavo Kukić, kandidat za predsjedavajućeg VM

Radiosarajevo.ba
Slavo Kukić, kandidat za predsjedavajućeg VM

Kandidat stranaka potpisnica Platforme za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je prof.dr. Slavo Kukić, saopćio je danas članovima Predsjedništva BiH predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Rezultat je ovo iscrpnih razgovora i pregovora koje su predstavnici stranaka okupljenih oko Platforme proteklih dana obavili s velikim brojem kandidata, ali i s predstavnicima nevladinih organizacija s ciljem da za ovu poziciju predlože kandidata koji će, rekao je Lagumdžija, odgovarati svima.

"Kukić je čovjek koji je radio veliki broj projekata iz oblasti civilnog društva, nezavisnih medija i riječ je o vrlo uglednom javnom i kulturnom radniku", obrazložio je Lagumdžija Kukićevu kandidaturu.

Na redu je, rekao je Lagumdžija, Predsjedništvo BiH od kojeg očekuje da u zakonski predviđenom roku imenuje mandatara Vijeća ministara BiH. Po najavama, predsjedavajući Vijeća ministara BiH bit će poznat do 14. juna.

"Mi uvažavamo i ime Borjane Krišto i smatramo da je to žena koja sigurno zaslužuje respekt. S druge strane, mi smo smatrali da bi, u ovom političkom trenutku, najbolje bilo da na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bude neko ko se ne veže niti za jednu političku stranku", kazao je Lagumdžija.

Za SDP je prihvatljivo sve, dodao je, pojašnjavajući da će SDP poštivati svaku parlamentarnu većinu koja je napravljena u skladu s Ustavom i zakonima BiH.

"Nećemo učestvovati u onome što je osuđeno na neuspjeh poput vraćanja stvari na početak, odnosno, isključivo etničkog predstavljanja naroda. SDP je i bošnjačka i hrvatska i srpska stranka i smatramo da nam u Domu naroda pripada mjesto predsjedavajućeg", istakao je Lagumdžija.

Ponovio je da su spremni razgovarati s drugim, "ali ne s pozicija da stranke Platforme daju samo bošnjačke kandidate i da su Hrvati iz SDP-a neravnopravni".

"Svaki pregovor i razgovor koji uslovljava Federalnu vladu je potpuno neprihvatljiv. Ponavljam, nema nikakvih ni rekonstrukcija ni novih federalnih vlada dok ova Vlada radi dobro svoj posao", kategoričan je Lagumdžija.

On smatra da, ukoliko se već govori o rotaciji, na  mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova trebaju biti iz Federacije BiH, odnosno, Hrvat i Bošnjak.

"To je savršeno jasno, bar nama", rekao je Lagumdžija.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak