Slavku Laloviću pet godina za pomaganje u silovanju

Radiosarajevo.ba
Slavku Laloviću pet godina za pomaganje u silovanju

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je 29. augusta prvostepenu presudu u predmetu Slavko Lalović, kojom je optuženi Lalović oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je danas iz Suda.

S tim u vezi, Sud je optuženog Lalovića osudio na kaznu zatovra u trajanju od pet godina.

Optuženi Slavko Lalović oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Lalović oglašen je krivim što je, u svojstvu milicionera rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, radeći na obezbjeđenju zatvora, dozvoljavao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima u osnovnoj školi „Miladin Radojević“ u Kalinoviku. Na ovaj način optuženi Lalović, protivno svojoj dužnosti da zaštiti zatočene civile, pomogao je u vršenju nasilja nad njima.

Sud je optuženog Lalovića oglasio krivim što je neutvrđenog dana, krajem augusta 1992. godine, u večernjim satima dvojici vojnika Vojske Srpske Republike BiH, dozvolio ulazak u prostoriju u kojoj su vojnici silovali zatočenicu i što je u toku mjeseca augusta 1992. godine nad zatočenim civilima u spomenutoj školi primjenjivao mjere zastrašivanja i terora.

Sud je u odnosu na optuženog Lalovića donio rješenje kojim mu se određuje pritvor, a koji prema ovom rješenju može trajati do 29. maja 2012. godine ili do nove odluke Suda.

Ova odluka nije pravosnažna. Protiv ove odluke je dozvoljena žalba koju će razmatrati Apelaciono odjeljenje ovog suda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak