Skupština razriješila ministre iz reda SDA

Radiosarajevo.ba
Skupština razriješila ministre iz reda SDA


Od 22 prisutna zastupnika na kraju današnje (4.juna), hitno sazvane sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, njih 20 je glasalo za razrješenje ministara iz reda SDA.

Odluka će stupiti na snagu osam dana od dana objave u Službenom listu

Razriješeno je šest ministara, a sve u skladu sa ranije raskinutom koalicijom između SDP (lidera u Vladi KS) i Stranke demokratske akcije.

Inače, u Vladi KS 12 je ministarstava, a danas su razriješeni Muhamed Kozadra, ministar finansija, Ivica Šarić, ministar kulture i sporta, Abid Jusić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša, Čedomir Lukić, ministar stambene politike, dr Nedžad Ajnadžić, ministar za boračka pitanja i Velida Memić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.


Sa jedne od sjednica Vlade KS (Foto: Arhiv)

Razrješenje je stiglo nakon višesatne, optužujuće i teške rasprave, prvo za podršku prijedlogu dnevnoga reda (kada je bilo prisutno 28 zastupnika), a onda i za prihvatanje razrješenja. Naime, kako pojedini zastupnici iz stranke SDA nisu prisustvovali današnjoj sjednici, jer je njihova ocjena da današnja sjednica nije sazvana propisno, oni koji jesu tražili su pojašnjenje Poslovnika i Pravilnika, isticali su se članovi i alineje, pozivalo na propise i akte...

No, ipak, nakon što je predsjedavajuća Mirjana Malić ponudila prijedlog o prihvatanju hitnosti sjednice i o jednoj tačci dnevnog reda, isti je velikom većinom prihvaćen.

Argumenti Musića, zastupnička rasprava

Potom je kantonalni premijer Fikret Musić prisutnima izložio svoj prijedlog o rekonstrukciji Vlade, navodeći argumente koji su doveli do razlaza koalicije SDP-SDA, a, samim tim, i do trasnformacije Vlade u Sarajevu. Narušavanje reformskih zahtjeva i procesa, skidanje tačaka s dnevnog reda i jednoglasno obaranje propisa mimo dogovorenog, samo su neki od argumenata.

Reforme i ogoljavanje stvari do kosti nisu uspjeli da nas dovedu do zajedničkog imenitelja (...) o radu Vlade opet će suditi skupština, a na kraju će o njoj odlučiti građani glasom za ili protiv“, rekao je Musić.

Nadalje su zastupnici objašnjavali zašto (ne)će podržati smjenu SDA ministara.

Nakon što je Alma Čardžić dodala kako to nije pitanje za Skupštinu KS, Backović joj je oštro replicirao da je to svakako pitanje i za Sarajlije i za Sarajke, jer bi „moglo doći do nove teritorijalne podjele opština“

Zaim Backović, zastupnik BPS-a, svoj glas uslovio je odgovorom na pitanje: da im se objasni da li će SDP podržati uspostavu treće izborne jedinice. „Moji glasači zaslužuju da se na ovo pitanje odgovori“, kazao je Backović.

Predstavnik Naše stranke u Skupštini Predrag Kojović naglasio je kako će oni podržati svaki izbor premijera Musića, isto je rekao i Damir Čardžić (Radom za boljitak), a onda su dvojica zastupnika iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Naser Nabil i Adnan Solaković najavili novu konstelaciju ministarskih odnosa u Vladi Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, prošle su sedmice lideri SDP i SBB Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić potpisali Protokol o principima saradnje unutar vlasti, te je još tada najavljen raskid koalicije SDP-SDA, a ulazak SBB kao novog partnera pobjednika na posljednjim izborima 2010. – SDP-a.

Pećanac zahtijevao smjenu komplet Vlade

Pećanac je ocijenio da je Milorad Dodik, prvi čovjek SNSD-a i predsjednik RS-a, očigledno postao lider ove zemlje, „svi samo njega slušaju“; on je rekao i kako „ovdje samo funkcionira haos, a ovo je dirigovani haos“

A, među oštrijim izlagačima danas bio je Nermin Pećanac (SDUBiH) koji je zahtijevao da se raspusti kompletna Vlada, Skupština te zakažu novi izbori. Istaknuvši kako će njegova stranka „rado pomoći razvod“ SDA i SDP, ipak je rekao kako je ovim potezom "SDP pokazao kako im je trebalo dvije godine da shvate da im partner ne valja".

Na kraju je on zaključio da će podržati raspad stare koalicije, da će biti vrlo obazriv prema novim partnerstvima, ali da neće dobiti njegovu podršku ukoliko se ne smijene i ministri iz SDP-a, jer su "zajedno radili loše".

U jednom trenutku Pećanac se ozbiljno (verbalno) sukobio sa SDP-ovcemSvetozarom Pudarićem, koji je inače potpredsjednik Vlade. Naime, nakon što je Pećanac spomenuo Lagumdžiju, Pudarić je imao par komentara, na što je Pećanac poručio da se on lideru SDP-a neće klanjati, te, Pudariću, da mu ne drži predavanja, jer za to postoje sjednice SDP-a.

Na ovo je reagovao Pudarić koji je ustao i ozbiljnim tonom kazao „Nermine, prestani (...) začepi (...) Nemoj da bi moje/to ime ikada više u usta uzeo“. Pećanac mu je 'replicirao' kako su njega izabrali da govori u Skupštinu, a ne Pudarića.

Na kraju ipak, ministri iz SDP-a ostaju u Vladi, njih šest, i to Rusmir Sendić, ministar privrede, Muhamed Budimlić, ministar unutrašnjih poslova, Zlatko Vuković, ministar zdravstva, Fahrudin Oručević, ministar obrazovanja i nauke, Haris Lulić, ministar saobraćaja, Dijana Tabori, ministrica pravde i uprave. Pridružit će im se još šest odabranika iz SBB-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak