Skup solidarnosti za bh. bebe održan i u Grazu

Radiosarajevo.ba
Skup solidarnosti za bh. bebe održan i u Grazu

Još jedan skup podrške protestima u BiH održan je i u Grazu (Austrija).

Skup solidarnosti sa građanima BiH počeo je na Trgu slobode (Freihheitsplatz) u 11.00 sati gdje je oko stotinu građana, kako iz Bosne i Hercegovine tako i ostalih dijelova Evrope, došlo da svojim prisustvom podrži bh. bebe i njihove roditelje na putu ka  ostvarenju svojih elementarnih ljudskih prava, zagarantovanih kako Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, tako i Konvencijom UN-a o pravima djeteta, piše Avaz.ba

Podršku mirnim protestima došao je pružiti i bivši međunarodni sudija Ustavnog suda BiH i aktuelni dekan pravnog fakulteta u Grazu, profesor Joseph Marko, koji se obratio skupu riječima:  

"Radujem se što prisustvujem današnjim demonstracijama. Došao sam kao predstavnik Pravnog fakulteta i Univerziteta Graz da vam kažem da podržavamo vašu borbu za ostvarivanjem elementarnih ljudskih prava", rekao je Marko.

Nakon održanih govora građani su sa parolama Keep calm and fight for the babies, Babies without identities? NO i stihovima iz pjesama Frenkija i Ede Maajke krenuli put gradskog parka gdje su uz pjesmu Računajte na nas u zrak pustili pedeset balona raznih boja kao simbol multikulturalnosti i multietničnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak