Sjećanje na tragediju u Vitezu: 31 godina od stradanja nevine djece

5
Fena
Sjećanje na tragediju u Vitezu: 31 godina od stradanja nevine djece

Polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom koju je predvodio mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, Vitežani su u ponedjeljak, 10. juna, odali počast za osmero hrvatske djece koje je na današnji dan prije 31. godinu na igralištu u naselju Podgradina ubila granata ispaljena s položaja Armije RBiH iz Staroga Viteza.

Vijence su prvi položili maratonci koji su trčali za majke, a koji su krenuli iz Novog Travnika, u sklopu Memorijalne utrke "Svim majkama Lašvanske doline koje su izgubile svoje voljene".

Milko Garić, otac ubijenih Sanje i Milana Garića, kazao je kako vrijeme nije smanjilo bol.

Brigitte Macron sve oborila sa nogu modnom kombinacijom na otvaranju Olimpijade

"Još uvijek isto boli, pitaju me bi li volio znati ko je to napravio, ma ne bih. Imaju zakon i država, a kao i da nema", rekao je Garić.

Njegov sin Ivan Garić, predsjednik je udruge Osmica.

"Žalosno je da smo se mi kao obitelji morali organizirati u udrugu da bismo inicirali odnosno očuvali od zaborava ovo mjesto tragedije koje je nama sveto mjesto. Mi smo smatrali da su to trebale uraditi druge udruge davno, a da ne govorim politika. Za mene je porazna činjenica da se o ovom mjestu vrlo malo znalo i pričalo, a da ne kažem da je već 31. obljetnica", rekao je Garić.

Magdalena Ološić došla je iz Republike Hrvatske podržati utrku.

"Trčali smo 26 kilometara, imali smo okrjepne stanice i stajališta kod desetak spomenika koje smo obilazili. Nikome nije bilo teš

ko", kazala je Ološić.

Marina Pendeš, zastupnica u Domu Narodu Parlamentarne skupštine BiH, još jednom je pozvala Tužiteljstvo da procesuira odgovorne.

"U zadnjih 31. godinu isti su osjećaji, ali ja vjerujem da je krajnje vrijeme i da će Tužiteljstvo BiH napokon nešto poduzeti. Mi od početka inzistiramo da se sprovede strategija koju smo usvojili kad je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i najžalosnije s aspekta Hrvata je da se zločine počinjene nad Hrvatima, naročito u središnjoj Bosni, ne procesuira", istaknula je Pendeš.

Podsjetimo, projektil je ispaljen u poslijepodnevnim satima iako je bilo proglašeno primirje između Armije RBiH i HVO-a. Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao.

Živote su izgubili: Boris Antičević (1983.), Dražen Čečura (1978.), Sanja Garić, (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Velimir Grebenar (1981.), njegova sestra Augustina Grebenar (1984.), Sanja Križanović (1978.) i Dragan Ramljak (1978.).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak