Sjećanje na 266 ubijenih Prijedorčanki

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na 266 ubijenih Prijedorčanki


Udruženje Prijedorčanki Izvor danas će, na glavnom prijedorskom trgu, u povodu sjećanja na 266 ubijenih žena i djevojčica, postaviti instalaciju s bijelim ukopnim vrećama na kojima će biti ispisana imena žrtava.
Okupljanje je predviđeno na trgu kod Robne kuće Patrija u 11 sati, a cjelokupni program instalacije će trajati do 14 sati.

Iz ovog udruženja podjećaju da je 23. maj datum kada je počeo napad na civile u Prijedoru teškim oruđima i oružjem bivše JNA.

"Jedinice srpske vojske i policije su tog dana granatirale i izvršile tenkovsko-pješadijski napad na naselje Hambarine i protjerale stanovnike tog sela. U naredna tri mjeseca, do kraja augusta, na red su došla sva naselja s bošnjačkom ili hrvatskom većinom. U napadima na civile dnevno je u prosjeku ubijano ili nestajalo 32 muškarca, po tri žene i po jedno dijete. Od ukupno 3.173 stradalih civila u Prijedoru smrtno je stradalo 256 žena i 10 djevojčica", podjećaju iz Izvora.

Prošle godine je, navode, prijedorska policija bez valjanog razloga zabranila sjećanje na stradale žene i djevojčice Prijedora.

Prijedor: Protestna šetnja uprkos zabrani

Udruženje Prijedorčanki Izvor je zbog te zabrane pokrenulo upravni spor protiv MUP-a Republike Srpske, ali banjalučki Okružni sud još nije izrekao presudu po toj tužbi.

Zasad nema najave iz policije da će skup ponovo biti zabranjen te Udruženje Prijedorčanki Izvor poziva građane Prijedora da dođu na glavni prijedorski trg u 11 sati kako bi se sjetili da su u ovom gradu na najsvirepiji način ubijene njihove sugrađanke.

Za tijelima 107 žena se još uvijek traga. Neke od njih su prethodno bile mučene i silovane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak