Situacija na požarištima u BiH i dalje teška

Radiosarajevo.ba
Situacija na požarištima u BiH i dalje teška

Situacija na požarištima u Bosni i Hercegovini danas je slična situaciji koju smo imali prethodnih nekoliko dana.  Jedina lošija novost jeste da trenutno, u toku dana, možemo imati samo dva helikoptera na raspolaganju i to jedan helikopter Oružanih snaga BiH i jedan turski helikopter. 

Drugi helikopter OSBiH se nalazi na redovnom tehničkom kontrolnom pregledu i nadamo se da će biti uskoro stavljen u funkciju

Što se tiče situacije na terenu, najteže je na području Hercegovine i to u području Konjica, Jablanice i Mostara u Federaciji, a u Republici Srpskoj na području Trebinja, Nevesinja i Istočnog Mostara. 

„Raspoloživi helikopteri su prema tom principu i usmjereni na požarišta. Helikopter Oružanih snaga djeluje na području Trebinja, a helikopter Turske na području Konjica. Ukoliko bude potrebe bit će prebačeni na područje koje bi bilo prioritetnije“, kazao je agenciji Fena pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić

Po njegovim riječima, danas će biti nastavljeno djelovanje kolega iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Republike Srbije na području općine Višegrad. Ova saradnja i njihovo djelovanje je u skladu sa sporazumom između BiH i Republike Srbije o saradnji u uvjetima pripriodnih i drugih nesreća:

„Oni će u sklopu akcije gašenja požara u rejonu Tare i danas, kao i jučer, vršiti gašenje na području BiH i to na požarom zahvaćenom području planine Stari vlah kod mjesta Panjak u blizini Donjeg Vardišta, što je četiri kilometra u unutrašnjosti teritorije BiH. Djelovat će jednim helikopterom MUP-a Republike Srbije i avionom za gašenje požara Ruske Federacije.“

Dodao je da imaju informacije i o dva nova požarišta i to na području Čitluka i Livna, tako da su primili zahtjeve od Federalne uprave Civilne zaštite za pomoć i podršku i tim krajevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak