SIPA u današnjoj akciji uhapsila 20 osoba

Radiosarajevo.ba
SIPA u današnjoj akciji uhapsila 20 osoba


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu u petak su, u tri akcije širom BiH uhapsili 20 osoba. 

Postupajući po naredbama Suda BiH, Tužilaštva BiH i Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici SIPA-e su izveli akcije kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda. Navedene aktivnosti su realizirane uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK. 

U okviru navedenih operativnih akcija do sada je slobode lišeno 20 osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije - krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), te neovlaštenim prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom (KZ BiH). Pretresi su danas izvršeni na ukupno 23 lokacije na širem području BiH. 

U okviru akcije kodnog naziva Memory uhapšeno je 9 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su isti izvršili krivično djelo Organizirani kriminal iz člana 250. KZ BiH u vezi sa kd Neovlašten promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BIH, kd Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH i kd Protivzakonito posredovanje iz člana 382. KZ FBiH. Osobe iz navedene grupe koje se dovode u vezu sa kd neovlašten promet opojnim drogama učestvovala su u dogovoru, nabavci i transportu 110 kg opojne droge marihuana, koja je zaplijenjena u Crnoj Gori u februaru 2013. godine. Prvoosumnjičeni u predmetu kodnog naziva Memory bio je u postupku pomilovanja u uredu Presjednika Federacije BiH. 

U okviru akcije kodnog naziva Patriot slobode je lišeno 10 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su iste izvršile kd Primanja dara i drugih oblika koristi iz člana 380. KZ BiH , kd Davanja dara i drugih oblika koristi iz člana 381. KZ FBiH, kd Protivzakonito posredovanje iz člana 382. KZ FBiH u vezi sa članom 2. i 6. Zakona o pomilovanju FBiH. U okviru navedene operativne akcije izvršeni su pretresi na 8 lokacija. Sve uhapšene osobe učestvovala su u pripremnim radnjama za donošenje nezakonitih odluka pomilovanja od strane Predsjednika Federacije. 

U okviru akcije kodnog naziva Pravda slobode je lišena jedna osoba, zbog postojanja osnova sumnje da je ista izvršila kd Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ F BiH i kd Davanja dara i drugih oblika koristi iz člana 381. KZ FBIH. U okviru navedene operativne akcije izvršeni su pretresi na 4 lokacije.

Budimir nema imunitet, Tužilaštvo potvrdilo hapšenje

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno izuzeti veća količina dokumentacije koja se odnosi na rad Federalne komisije za pomilovanje, kompjuteri, mobilni telefoni, sim kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku. 

Uhapšene osobe privedene se u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje će nad istim biti izvršena kriminalistička obrada od strane zajedničkog tima kojeg sačinjavaju predstavnici Tužilaštva BiH, Tužilaštva Kantona Sarajevo i pripadnici SIPA-e, nakon čega će biti predate na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz SIPA-e. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak