SIPA izuzima dokumentaciju o gradnji Sarajevske zaobilaznice

Radiosarajevo.ba
SIPA izuzima dokumentaciju o gradnji Sarajevske zaobilaznice

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), po naredbi državnog Tužilaštva, zatražili su od preduzeća Ceste Federacije BiH kompletnu dokumentaciju o izgradnji LOT-a 2 Sarajevske zaobilaznice od Butila do Briješća, zbog navoda o eventualnim nezakonitostima.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je medijima, javlja Srna, da je zatražena dokumentacija koja se odnosi na tenderske procedure i određena finansijska dokumentacija.

Navedeni LOT su gradili hrvatski "Osijek kotekst" i austrijski "Štrabag".

"Tužilaštvo provjerava navode o eventualnim nezakonitostima prilikom izgradnje Sarajevske zaobilaznice. Rad na ovom predmetu vodi tužilac Posebnog odjeljenja za organozovani kriminal, privremeni kriminal i korupciju", pojasnio je Grubešić. 

U preduzeću Ceste FBiH tvrde da su sve radili u skladu sa zakonom, što ne mogu garantovati i za izvođače radova; dodaju da finansijske štete za federalni budžet neće biti.

Portparol SIPA-e Kristina Jozić izjavila je da će privremeno oduzeta dokumentacija biti dostavljena Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Izvještaj sudskog vještaka, koji je ranije dostavljen Tužilaštvu BiH, potvrđuje da je asfalt na LOT-u 2 Sarajevske zaobilaznice u prosjeku tanji za oko sedam odsto od predviđene debljine, a na pojedinim mjestima i više od dva centimetra. Istraga je usmjerena i na kvalitet ugrađenog materijala. Vještak je utvrdio da završni sloj asfalta nikada nije postavljen zbog čega bi moglo da dođe do ponovne ugradnjeg donjeg sloja. Ustanovljeno je i da prilikom nadzora radova nikada nije izvršena spoljna kontrola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak