Siniša Đurđić u Americi osuđen zbog prikrivanja umiješanosti u ratne zločine kod Sarajeva

3
Radiosarajevo.ba
Siniša Đurđić u Americi osuđen zbog prikrivanja umiješanosti u ratne zločine kod Sarajeva

Siniša Đurđić, kojeg pravosuđe u Bosni i Hercegovini sumnjiči da je mučio i zlostavljao zarobljenike na području Vogošće kod Sarajeva, osuđen je na pet godina i deset mjeseci zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog skrivanja od imigracijskih vlasti umiješanosti u ratne zločine, prenosi BIRN.

Iz Ureda okružnog tužioca u Arizoni saopćeno je kako je Siniša Đurđić proglašen krivim zbog prevare u vezi sa vizom, kao i zbog pokušaja nezakonitog pribavljanja američkog državljanstva, zbog čega će u zatvoru provesti skoro šest godina, a zatim tri godine pod nadzorom na slobodi.

Navodi se da je tokom izvođenja dokaza otkriveno da je Đurđić emigrirao u Tucson 2000., kao i da je devet godina kasnije pokrenuta istraga Državne sigurnosne agencije SAD, nakon što su dobili popis osumnjičenih za ratne zločine. Đurđićeva umiješanost potvrđena je u višegodišnjoj istrazi, u kojoj je dokazano i da je bio pripadnik policijske brigade, ali i drugih vojnih jedinica bosanskih Srba.

Sarajevski flautista o noći koju je vrijedilo čekati: Adi Šehu svira jubilarni hiljaditi koncert

Navedeno je i da je bio zatvorski čuvar u dva odvojena logora sjeverno od Sarajeva koja je osnovala Republika Srpska sa idejom etničkog čišćenja.

U informaciji o presudi navodi se da su na suđenju svjedočila petorica bivših bosanskih zarobljenika u logorima, koji su ispričali kako je Đurđić, kao zatvorski čuvar, mjesecima tokom 1992. godine mučio zatvorenike.

Živote su nam uništili ljudi poput Siniše, ali mi smo ih uspjeli obnoviti i njegova osuda je jedna od posljednjih cigli u našoj kući mira”, rekao je jedan od bivših zarobljenika tokom svjedočenja.

Siniša Đurđić je u SAD zbog ovih optužbi uhapšen u novembru 2017. godine, a tada je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopćeno da imaju otvorenu istragu protiv njega, te da će od američkih vlasti biti zatraženo njegovo izručenje.

Preminuo ratni zločinac Mitar Vasiljević

“Prilikom izricanja presude, sudija je jasnim i uvjerljivim dokazima utvrdio da je Đurđić krivična djela počinio da bi prikrio mučenje ratnih zarobljenika, kao zatvorski čuvar u BiH, i da je svoje ratne zločine prikrio od imigracionih vlasti”, zaključuje se u saopćenju.

Istraga pred domaćim pravosuđem otvorena je zbog postojanja sumnje da je za vrijeme rata, u svojstvu čuvara u logorima “Bunker” kod pansiona “Kon Tiki” u Vogošći i “Planjina kuća” u Svrakama kod Sarajeva, počinio mučenja i zlostavljanja zarobljenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak