Sindikati pozvali Inzka da nametne rješenje za Mostar

Radiosarajevo.ba
Sindikati pozvali Inzka da nametne rješenje za Mostar

Predstavnici sindikata, javnih ustanova i nevladinih organizacija koji djeluju na području Mostara održali su danas u tom gradu sastanak na kojem su pozvali visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne konkretna rješenja za Grad Mostar te najavili zajedničke proteste, javlja Fena.

Na sastanku je zaključano kako će se formirati zajedničko izaslanstvo koje će zatražiti hitan sastanak s visokim predstavnikom, a od kojega predstavnici sindikata, javnih ustanova i nevladinih organizacija traže donošenje proračuna i izbor gradonačelnika.

"Mi tražimo da se kvalitetno i dugoročno riješi pitanje grada, a ne samo da se nameće proračun kojim se problemi grada odgađaju na kraće vrijeme", kazao je tajnik Sindikalne organizacije Grada Mostara Emira Topuza.

On je dodao kako se svi građani Mostara solidariziraju sa sindikalistima te da u ovom trenutku nisu u pitanju samo plaće uposlenika već život grada kojeg nema jer se u Mostaru već duže vrijeme ništa pozitivno ne događa.

"Grad jednostavno umire i mi smo se pobunili protiv toga te jednostavno tražimo pomoć, prije svega visokog predstavnika da učeni neki konkretan korak", istakao je Topuz. Pritom je naglasio kako se investicije grada stale te da nema nikakvih uvjeta za razvoj grada i prosperitet.

Topuz je, kako javlja Fena, upozorio i na katastrofalno stanje u svim gradskim institucijama koje ne mogu ostvariti osnovna prava te podsjetio na opće štrajkove, posebice u kulturnim institucijama.

U zadnje vrijeme gradski su prihodi smanjeni za 25 posto što znači da se sprema jedan katastrofalna situacija i opći kolaps, kazao je Topuz.

Na kraju je najavio i zajedničke proteste svih organizacija s područja grada koji će se održati ispred odgovornih institucija.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak