Sindikati FBiH: Postignut sporazum sa Vladom

Radiosarajevo.ba
Sindikati FBiH: Postignut sporazum sa Vladom

Nakon Sporazuma postignutog s Vladom Federacije BiH u vezi s "interventnim zakonom", Savez samostalnih sindikata BiH odgodio je na neodređeno vrijeme proteste koji su bili zakazani za ponedjeljak,13. jula.

Ovo je danas na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu saopćio predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber, istaknuvši kako je Vlada FBiH u potpunosti prihvatila zahtjeve sindikata, odnosno eliminaciju članova 2., 11. i 13. iz tzv. interventnog zakona, odnosno Prijedloga zakona o plaćama, naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama FBiH, kantona, gradova, općina, te plaće vanbudžetskih fondova i institucija čiji je osnivač FBiH (direkcija, agencija, komisija i sl.)

Članom 2. bilo je predviđeno generalno smanjenje plaća za 10 posto, a po riječima predsjednika Sindikata, to se u skladu sa Sporazumom postignutim s Vladom neće dogoditi, nego će svaki granski sindikat voditi pregovore o mogućim uštedama, odnosno "kresanju" javne potrošnje.

Članom 11. interventnog zakona bila su obuhvaćena i sva javna preduzeća, a članom 13. bilo je predviđena obaveza usaglašavanja svih zakona, propisa, kolektivnih ugovora (radnog zakonodavstva) s osporenim zakonom.

"Spomenutim sporazumom s Vladom FBiH sačuvali smo radno zakonodavstvo, uključujući kolektivne ugovore, kao i pravo radnika da pregovaraju o vlastitoj sudbini, odnosno vođenje socijalnog dijaloga", kazao je Biber.

Napomenuo je kako je u osporenom interventnom zakonu sadržana namjera da se eliminiraju svi kolektivni ugovori i Zakon o radu, "što bi vodilo općoj anarhiji kada je u pitanju radno zakonodavstvo".

U Sindikatu očekuju da će sve što je dogovoreno s Vladom FBiH biti ispoštovano, te da će se u narednoj sedmici doći do konačne, usaglašene verzije izmjena i dopuna interventnog zakona.

"Svjesni smo težine situacije i potrebe za stand-by aranžamnom s MMF-om, ali to ne može ići preko naših leđa, niti se tim aranžamnom mogu urušavati prava radnika i sindikata", poručio je predsjednik Sindikata BiH, izažavajući zahvalnost svima koji su doprinijeli uspjehu spomenutih pregovora s Vladom FBiH.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak