Sindikat bolnice u Doboju prijeti štrajkom

Radiosarajevo.ba
Sindikat bolnice u Doboju prijeti štrajkom

Sindikat bolnice u Doboju upozorio je da će organizovati štrajk u ovoj zdravstvenoj ustanovi, jer uposlenicima plate nisu uplaćene od novembra, doprinosi pet mjeseci, a druga primanja kasne i po godinu dana.

Troškovi prijevoza radnicima nisu uplaćeni od novembra 2011., a sve ukupno čini stanje nepodnošljivim, ukazali su sindikalci u ovoj bolnici, uz upozorenje da im preostaje samo štrajk ukoliko nadležni ne poduzmu mjere za izlazak bolnice iz teškog finansijskog stanja.

„Ako se nastavi  s kašnjem plaća i drugih primanja, zajedno sa strukovnim sidnikatom, donijet ćemo odluku o štrajku, uz minimum procesa rada“, potvrdio je predsjednik Sindikalne organizacije Opšte bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju Milorad Bandić.

Optužuju nadležne institucije da ovu bolnicu ne tretiraju ravnopravno sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Dobojska bolnica je druga po veličini kada je u pitanju obim posla i vodi brigu o oko 260.000 stanovnika sa područja te regije.

„Odnos nije isti o čemu govori primjer da su u Kliničkom centru Banja Luka ljekari već dobili plaću, kao i u Domu zdravlja u Doboju, ali za nas još nema“, kazao je  dr. Jovica Mišić, predstavnik sindikata dobojske bolnice.

Već duže vrijeme bolnica u Doboju nalazi se u teškim finansijskim problemima, a zbog dugova im je sredinom januara bilo isključeno i grijanje. Uz sve probleme, namaju ni patologa, tako da im jednom m sedmično dolazi patolog  iz Banje Luke.

Sada nemaju ni direktora, jer je dosadašnji dao ostavku zbog nagomilanih problema koji nisu riješeni.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak