Silajdžić - Inzko: Referendum je Miloševićeva strategija

Radiosarajevo.ba
Silajdžić - Inzko: Referendum je Miloševićeva strategija

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić upozorio je tokom sastanka sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom kako se ne smije dozvoliti da se država BiH odrekne vlasništva nad državnom imovinom, prenosi FTV.

Nikakva raspodjela državne imovine se ne može dozvoliti. Državna imovina ostaje državna imovina i treba je uknjižiti na državu, rekao je Silajdžić novinarima nakon sastanka. Entitetima se ne može na taj način dati element suvereniteta i neće biti nikakve revizije Dejtona na mala vrata na ovaj način, naglasio je on.

Govoreći o predstojećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira, kazao je kako je Inzko potvrdio da se razmišlja o formatu koji predviđa da sjednici PIC-a prisustvuje samo predsjedavajući Vijeća ministara BiH, sa dva potpredsjedniika. To nije uredu, kaže Silajdžić, jer bi to značilo da će se tamo čuti samo jedna opcija - opcija raspodjele državne imovine, odnosno poklanjanja države imovine entitetima.

Silajdžić smatra da se na reformi Ustava treba raditi i prije izbora. Potvrdio je da se tokom susreta sa Inzkom razgovaralo i o referendumu u RS-u. Silajdžić je ocijenio kako je referendum pravno irelevantan, ali da je u funkciji jedne strategije koja je u osnovi strategija Slobodana Miloševića i njegovog projekta razbijanja BiH.

Iz OHR-a je saopćeno da je u razgovoru sa Silajdžićem visoki predstavnik istaknuo potrebu angažmana bh. političkih čelnika na pitanju državne imovine, s obzirom na t o da ovo pitanje ima direktan utjecaj na proces tranzicije OHR-a. Potrebno je da lideri postignu međusobno razumijevanje u smislu onoga što se treba uraditi odmah. Prije svega, vrijeme do izbora mora biti iskorišteno za izgradnju puta koji vodi evropskim integracijama BiH, a ne da bi se postavljale prepreke na tom putu, Inzkova je poruka, saopćeno je iz OHR-a.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak