Sigurnost hrane u BiH: U tjestenini za djecu otkrivena plastika

Radiosarajevo.ba
Sigurnost hrane u BiH: U tjestenini za djecu otkrivena plastika

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) danas zaprimila obavijest da je na tržište Bosne i Hercegovine distribuiran proizvod "Italian noodle dish with vegetables", u pakiranju od 250 g. , rok upotrebe 2014/4/29. godine, Barcode No: 4010355934031, proizvođača Materna iz Francuske, a koji sadrži fragmente plastike, te je kao takav neprikladan za konzumaciju.

Kako je priopćeno iz Agencije za sigurnost hrane BiH, riječ  je o italijanskoj tjestenini s povrćem, namijenjenoj djeci starosne dobi iznad jedne godine, čiji je uvoznik u Bosnu i Hercegovinu DM Drogerie Markt doo Blažuj, Ilidža.

„Odmah po zaprimanju i obradi navedene RASFF obavijesti, Agencija je uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH da u cilju smanjivanja rizika po zdravlje potrošača žurno utvrde sljedivost proizvoda i dostave Agenciji povratnu informaciju o poduzetim mjerama. Mjere povlačenja s tržišta i opoziva navedenog proizvoda su također poduzete u pet zemalja Europske unije (Njemačka, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Rumunjska)“, saopćeno je iz Agencije.

Agencija se obratila i uvozniku, koji je shodno odredbama Zakona o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04), odgovoran za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane koju stavlja na tržište Bosne i Hercegovine. Od uvoznika je zatraženo da spriječi stavljanje navedenog proizvoda na tržište, a ako je hrana već distribuirana potrošačima obavijestiti potrošače o razlozima za njezino povlačenje i traži povrat hrane kojom su opskrbljeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak