'Šestorka ruča u tornjevima, a građani po kontejnerima'

Radiosarajevo.ba
'Šestorka ruča u tornjevima, a građani po kontejnerima'


Čelni ljudi Stranke za BiH (SBiH) upozorili su danas na velike društvene probleme u Bosni i Hercegovini, posebno ističući veliko siromaštvo i glad koja prijeti sve većem broju građana.

Potpredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer je podsjetio da je prije pola godine kazao da se država BiH pretvorila u „kontejner državu“ i da se većina građana hrani iz kontejnera.

„Na moju veliku žalost, situacija se za pola godine promijenila, ali potpuno nagore. Došlo je do ekspanzije gladi na teritoriji države BiH. Rekao bih, cijela država je danas na rubu potpunog siromaštva i gladi“, kazao je Gojer.

Dodao je Gojer da su lideri šestorke nedavno imali „dobar radni ručak u nekom od tornjeva“, dok građani gladuju.

Ustvrdio je da su Ismet Bajramović (predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH) i Ranka Mišić (predsjednica Saveza sindikata RS-a) „najveće izdajice naroda i građana u državi BiH“.

Oni su, tvrdi Gojer, stupili u otvoreni pakt s onima koji danas prave politički ambijent u BiH i koji prave ambijent gladi u BiH.

„Oni su eksponenti politike SNSD-a i SDP-a, oni su ti koji su direktno sklopili pakt s vlasti. Nema nigdje u svijetu gdje sindikat radi na način na koji to radi u državi BiH. Ismet Bajramović i Ranka Mišić su izdali radnike u državi BiH. U državi BiH više ne postoji sindikat, postoje izdajice sindikata, odnosno oni koji prave truhle kompromise sa vlašću“, kazao je Gojer.

Generalni sekretar ove partije Salem Halilović kazao je da je Haški tribunal, u kontekstu osuđivanja generala Zdravka Tolimira za genocid, ostao jedna od rijetkih institucija, domaćih i međunarodnih, kojima se može vjerovati da rade na principima pravde, pravednosti i civilizacijskih normi

Stranka za BiH, kada je u pitanju ova presuda, ide i korak dalje, te su najavili da će ponovno aktuelizirati donošenje deklaracije o genocidu u Srebrenici „putem svojih poslanika i drugih patriota u parlamentu BiH“.

„U BiH, bez obzira na relevantne presude najvećih međunarodnih instanci, prije svega Haškog tribunala, imamo na sceni svakodnevno negiranje genocida“, kazao je.

Najavio je i da će ponovno u parlamentarnoj proceduri pokrenuti usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak