Šestorka danas u Mostaru: Najavljen politički dogovor

Radiosarajevo.ba
Šestorka danas u Mostaru: Najavljen politički dogovor

Sastanak lidera šest vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini trebao bi biti održan danas u Mostaru, adomaćin sastanka je Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ1990) . 
Sastanku u Mostaru trebali bi prisustvovati lideri SDP-a BiH, SDS-a, HDZ-a 1990, HDZ-a BiH Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović kazao je agenciji Fena da će dnevni red sastanka biti utvrđen na samom sastanku, ali se može pretpostaviti nekoliko stvari o kojima će sasvim sigurno biti govora: 

„Prije svega, očekujemo da će biti potvrđena nova parlamentarna većina, a ono što smatramo zaista važnim jeste da očekujemo da će biti usaglašena, a onda i potpisana programsko-projektna platforma nove parlamentarne većine za period od naredne dvije godine na bazi ranije napravljenog sporazuma o projketno-programskoj saradnji.“

Pored toga, dodao je on, očekujemo da ćemo razgovarati o ispunjenju obaveza iz Mape puta za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Po njegovim riječima, najkompleksniji dio Mape puta je definisanje amandmana kako bi Ustav BiH bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“. Taj dio posla nije završen. 




Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić od sastanka u Mostaru očekuje da se ustanovi da li postoji politička klima, ali i kapacitet nove skupštinske većine da donosi značajne odluke za BiH i razriješi dugogodišnju političku blokadu. 

„To se prije svega odnosi na mogućnost rješenja pitanja 'Sejdić-Finci', koji već dugo stoji na stolu i opterećuje poziciju BiH. Ukoliko bismo napravili dogovor o tom pitanju to bi bio jasan signal da se okreće novi list u politici BiH i otvara prostor za međusobno uvažavanje i dogovor.“

HDZBiH očekuje kako bi sastanak mogao biti jedan od uspješnijih, odnosno kako bi mogao dati zamah da u slijedeće dvije godine konačno počne normalno funkcionirati vlast. 

„Očekujemo potpisivanje dokumenta koji se odnosi na provedbu presude Sejdić-Finci jer je to naša obveza i iz Mape puta, a osobito jer tjedan dana nakon sastanka, visoki dužnosnici EU dolaze u Sarajevo, dok se krajem idućeg tjedna održava sjednica PIK-a", kazao je glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota za agenciju Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak