Šesnaest godina od rušenja Starog mosta

Radiosarajevo.ba
Šesnaest godina od rušenja Starog mosta

Prije tačno šesnaest godina u toku ratnih dejstava srušen je Stari most u Mostaru. Most je izgrađen u 16. stoljeću, najvjerovatnije između 1557. i 1566. godine., a djelo je tada poznatog mimara (graditelja) Hajrudina.

Stari most bio je i ostao glavni simbol grada na Neretvi, ali je divljačkim rušenjem prije devetnaest godina postao i simbol modernog varvarstva. Rušenje Starog mosta jedan je od najbizarnijih događaja rata koji je trajao od 1992 do 1995. Za rušenje Starog mosta optužene su snage HVO-a, koje su tada bile u ratnom sukobu s Armijom RBiH. Međutim, sudski epilog ovog divljačkog čina još uvijek nije poznat, jer se pred haškim Tribunalom u procesu „Prlić i ostali“ rušenje Starog mosta stavlja na teret tadašnjem generalu HVO-a Slobodanu Praljku.

Obnova Starog mosta trajala je nekoliko godina a konačno je obnovljen u novembru 2004. godine, jedanaest godina nakon rušenja. Najveći donatori za rekonstrukciju Starog mosta bile su vlade Turske i Italije.

Nakon rekonstrukcije Stari most je uvršten na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, što je još jedan dokaz njegove arhitektonske specifičnosti i estetske prijemčivosti. Neki tvrde da njegov specifični izgled nije plod nikakve arhitektonske struje nego je Stari most upravo takav zbog prostorne ograničenosti što je pravi Neretva koja dijeli Mostar na dva dijela.

http://www.youtube.com/watch?v=rfWyKJY1wc8


Zanimljivo je i ironično što godišnjice pada Berlinskog zida i rušenja Starog mosta padaju na isti dan. Dok sada već ujedinjena Evropa slavi rušenje najvećeg i najbizarnijeg simbola podjele, Bosna i Hercegovina i dalje je na neki način podijeljena zemlja, a godišnjica rušenja Starog mosta koliko svjedoči o divljaštvu bosanskohercegovačkog rata, toliko može govoriti, shodno obnovi Starog mosta, i okrenutosti ka budućnosti.

Ipak, Mostar, iako s obnovljenim mostom koji nije izgubio ništa od starog sjaja i ljepote, još uvijek je svojevrsni simbol podijeljene Bosne i Hercegovine. Činjenica da jedan od najljepših bosanskohercegovačkih gradova nema gradonačelnika čak trinaest mjeseci nakon izbora govori o tome koliko monoetničke desničarske partije proždiru multietnički karakter Bosne i Hercegovine i koliko je ovako uređeno društvo opasno po budućnosti novih generacija Bosanaca i Hercegovaca.

Skokovima u Neretvu obilježena godišnjica

Danas u 10 sati i 15 minuta, tačno 16 godina nakon rušenja Starog mosta, dva mostarska skakača, Semir Kazazić i Arman Pehilj, izveli su danas simbolične skokove u Neretvu, javlja Radiotelevizija Mostar


Foto: rtvmo.ba

Time je i ove godine, u organizaciji Kluba skakača u vodu „Mostari“ obilježena godišnjica rušenja simbola Mostara i Hercegovine, bisera osmanske arhitekture na Balkanu, koji je u trenutku kada je popustio pred projektilima sa brda Stotina podno brda Hum, bio star 427 godina. Prije toga, Stari most je preživio brojne osvajače i dva svjetska rata, piše portal rtvmo.ba.

I ove godine, nijedna zvanična institucija nije stala iza organizacije obilježavanja godišnjice rušenja Starog mosta, a skromnoj ceremoniji prisustvovali su brojni građani, djeca učenici osnovnih škola, te brojni ugledni pojedinci iz političkog, kulturnog i drugih sfera života Grada Mostara.

Kao i prethodnih godina, djeca nekih od mostarskih škola simbolično su u Neretvu, na dan rušenja Starog mosta, bacili ljiljane u rijeku Neretvu, piše portal rtvmo.ba

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak