Šešelj traži izuzeće suca Harhoffa

Radiosarajevo.ba
Šešelj traži izuzeće suca Harhoffa

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj podnio je danas predsjedniku Haaškog tribunala Theodoru Meronu zahtjev za izuzeće sudije Frederika Harhoffa, jer ozbiljno sumnja u njegove moralne i pravne standarde, saopštila je SRS.

Protest sudije iz Haaga zbog nepravednih presuda

Razlog za podnošenje ovog zahtjeva je objelodanjeno pismo sudije Harhoffa u danskim novinama Berlingske od 6. juna.

U tom pismu, navodi SRS, sudija Harhoff upoređuje neuporedivo: presude hrvatskim generalima sa jedne strane i presude Srbima, navodnim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, sa druge strane.

"Njegovo pismo pokazuje da je on, u suštini, samo učesnik u borbi za vlast unutar Tribunala i da mu do pravde i pravičnosti nije stalo", ističe SRS, napominjući da, prema Statutu Haaškog tribunala, sudije moraju biti nepristrasne i čestite osobe visokih moralnih kvaliteta.

Poslije obraćanja medijima, a ne Savjetu bezbjednosti UN, jasno je da sudija Harhoff nije nepristrasan i neutralan sudija koji bi mogao da razmišlja o utvrđivanju istine u postupku koji se vodi protiv Šešelja, navodi se u saopštenju.

Šešelj već 11 godina piše i govori o dvostrukim standardima Haškog tribunala, i to, navode u SRS-u, mnogo opširnije i preciznije od ovih nekoliko fraza iznesenih u pismu sudije Harhofa, zbog čega opravdano sumnja u njegove dobre namjere, "jer moralne i pravne standarde koje zahtijeva od drugih Harhof nije primjenjivao u svom radu".

'Harhoff osuđuje samo Srbe'

U saopštenju se ističe da je Šešelj godinama ukazivao na povezanost predsjednika suda Merona sa izraelskom kaznenom politikom i diplomatijom, ali da sudiji Harhoffu nije smetalo što Meron kontinuirano krši osnovna ljudska i procesna prava Šešelja, pa se tek 2013. godine sjetio da, kako se navodi, žigoše svog kolegu.

Sudija Harhoff sudio je, kao član pretresnog ili žalbenog vijeća, u predmetima Envera Hadžihasanovića i drugih, Fatmira Ljimaja i drugih, Nasera Orića, Sefera Halilovića, Rasima Delića, Miće Stanišića i Stojana Župljanina i Dragomira Miloševića.

"Pregledom ovih presuda jasno je da sudija Harhoff ne krije sklonost da uvek osuđuje samo Srbe i to drakonski", ističe se u saopštenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak