Šešelj pokreće pitanje odbrane

Radiosarajevo.ba
Šešelj pokreće pitanje odbrane

Lider radikala Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine, na statusnoj konferenciji pred Haškim tribunalom, utorak, 23. avgusta pokrenuće pitanja koja se tiču njegove odbrane, izjavio je danas njegov pravni savjetnik Boris Aleksić.

Aleksić očekuje da će na statusnoj konferenciji biti riječi i o istrazi protiv haškog tužilaštva, zbog pritiska na svjedoke o čemu se izvještaji prijatelja suda očekuje u oktobru.

"Haški tribunal ne želi da Šešelju izvodi dokazni postupak odbrane, jer se tužilaštvo plaši svedoka koje bi lider radikala mogao da pozove, zbog čega se protiv njega odugovlači postupak", rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da je Šešelj skoro devet godina zatočen u haškom pritvoru i da je do sada završena samo polovina prvostepenog postupka, dok haškog optuženika nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića Tribunal želi ekspresno, za samo godinu dana, da osudi za navodni genocid u Srebrenici.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovječnosti, povredu ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je odvojeno u tri navrata optužen za nepoštivanje suda zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svedocima. U prvom od tih predmeta osuđen je na 15 mjeseci zatrvora, dok druga dva postupka još traju. Šešelj se dobrovoljno predao Haškom tribunalu februara 2003. godine, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak