Šešelj kriv i bez komande nad počiniocima

Radiosarajevo.ba
Šešelj kriv i bez komande nad počiniocima

U nastavku završne riječi na suđenju Vojislavu Šešelju pred Međunardonim tribunalom u Hagu, tužioci su danas ukazali da je optuženi odgovoran za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, čak i ako nad njima nije imao "operativnu komandu".

Ti zločini za koje je Šešelj optužen počinjeni su 1992-93. u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo stvaranje Velike Srbije nasilnim, trajnim uklanjanjem Bošnjaka i Hrvata iz velikih dijelova Hrvatske i BiH.

"Šešelj je uticao na sve aspekte djelovanja dobrovoljaca, čak i ako nije imao operativnu komandu. On je te jedinice raspoređivao, odlučivao kada će i gdje ići i imenovao njihove zapovjednike", rekla je tužiteljica Lisa Birsey.

Ona je navela da su ti zapovjednici redovno izvještavali lidera radikala o akcijama u Hrvatskoj i BiH, gdje su bili potčinjeni JNA ili lokalnoj Teritorijalnoj odbrani.

Birseyeva je kazala i da su dobrovoljci bili "zatrovani Šešeljevim govorom mržnje" prema nesrbima, prije nego što bi ih on "razuzdane" uputio na ratna područja.

Oni su tvrdili i da je dokazano da je Šešelj u Vukovaru i neposredno činio progon time što je sve Hrvate nazivao "ustašama", govoreći da od njih "mora biti očišćeno cijelo područje" istočne Slavonije. Optuženi je, kako su rekli tužioci, tim izjavama pokazao namjeru da se progna hrvatsko stanovništvo sa te teritorije, što su "šešeljevci" i učinili.

Svoju završnu riječ, Šešelj će izložiti iduće nedjelje, od 12. do 15. marta.

Lider SRS-a optužen je za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i deportacije i nehumana djela (prisilno premještanje), kao zločine protiv čovječnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak