Šepić na panel diskusiji 'BiH na putu prema EU'

Radiosarajevo.ba
Šepić na panel diskusiji 'BiH na putu prema EU'


Poslanik u Parlamentu BiH i potpredsjednik SDA Senad Šepić boravio je na poziv Centra savremenih inicijativa Austrije, tokom vikenda u Linzu, gdje je učestvovao na panel diskusiji o temi "BiH na putu prema EU - izazovi i perspektive za budućnost“.

Na panel diskusiji o Evropskom putu BiH, jedan od panelista bio je i prof. dr. Josef Weidenholzer, poslanik u Evropskom parlamentu koji je istakao da više od 90 posto njegovih kolega u Evropskom parlamentu nisu prioritetne BiH i zemlje regiona, ali da uprkos tome, BiH može naći svoje prijatelje, te da je potrebno biti više prisutan i lobirati za svoje interese u Bruxellesu, te unutar države podržati one političare koji će BiH fokusirati prema EU, saopćeno je u nedjelju iz SDA.  

"Proširenje više nije prioritet zemalja EU. U Austriji su zadnja istraživanja pokazala da je oko 50 posto građana protiv pristupanja BiH i zemalja regiona i takav će se trend nastaviti. Zato nam je hitno potrebna unutrašnja akcija i dogovor koji će omogućiti dobivanje aplikacije i otpočinjanje pregovora s EU-om na narednom sastanku ministara EU koji će se održati krajem godine.

Pozivam sve odgovorne da shvate važnost momenta, da preuzmu odgovornost i naprave dogovor bitan za zemlju, jer propuštanje i ovoga roka bi značilo blokadu i zastoj našeg evropskog puta za duži period, imajući na umu da su naredne godine izbori u više zemalja EU, te proces izbora novoga saziva Evropske komisije", izjavio je Senad Šepić.

Šepić se susreo s predstavnicima grada Linza, bh. udruženja u Austriji, Svjetskog saveza dijaspore, te posjetio Udruženje Bošnjaka Nur Linz, gdje je također održao predavanje o aktuelnoj poziciji u BiH, najavljenom popisu stanovništva, zakonu o državljanstvu BiH, te mogućnostima uključivanja bh. dijaspore u programe podrške razvoju BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak