Senat potvrdio: Lučić i Golić suspendirani

Radiosarajevo.ba

Senat Univerziteta u Sarajevu potvrdio je danas na sjednici odluku Etičkog komiteta o suspenziji profesora Zdravka Lučića i Bajre Golića do 70 godine života, zbog seksualnog iskorištavanja studentica, saopšteno je danas na press-konferenciji nakon sjednice Senata.

I Lučić i Golić će uskoro u penziju, što će reći da im je doživotno zabranjen rad sa studentima.

Odluka još uvijek nije zvanično potvrđena. To će biti učinjeno na press-konferenciji u 15 h u Rektoratu Univerziteta. Odluka je usvojena jednoglasno.
 
Njihov kolega Sanjin Omanović iz istih je razloga suspendovan na dvije godine, a bivši dekan Fuad Saltaga je ukoren jer ih nije kaznio.
 
Suspenzija ne znači prekid radnog odnosa, nego zabranu predavanja i rada sa studentima na fakultetu.

Podsjetimo, Lučić, Golić i Omanović su seksualno iskorištavali studentice isturenog odjeljenja Pravnog fakulteta u Tuzli, dajući im zauzvrat prolazne ocjene. U svemu je posredovao Jasmin Mašić, uposlenik Vlade Tuzlanskog kantona, koji je bio njihov vozač.
 
Mašić je pravosnažno osuđen zbog navođenja na prostituciju, ali profesori, koji su se pojavljivali kao svjedoci, još uvijek nisu optuženi, premda se i to očekuje.
 
Presuda Mašiću pojavila se u javnosti kada je portal Radiosarajevo.ba otkrio detalje iz presude, prema kojoj je jasno šta su radili Lučić, Golić i Omanović, iako pravno ta presuda nema važnosti za njih trojicu.
 
Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić dostavio je presudu Etičkom odboru i tražio izjašnjavanje, a Etički odbor predložio je suspenzije.
 
Seks-afera Pravni fakultet već nekoliko godina je prisutna u javnosti, ali tek sada je došlo do bilo kakvog konkretnog poteza nadležnih.
 
Ipak, tužilaštvo Tuzlanskog kantona još uvijek nije podiglo optužnicu, iako se istraga vodi godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak