Senadin Lavić o intervjuu Željane Zovko: Skandalozno i licemjerno

33
Radiosarajevo.ba
Senadin Lavić o intervjuu Željane Zovko: Skandalozno i licemjerno

Skandalozni intervju zastupnice Europskog parlamenta Željane Zovko za zagrebački 24sata.hr prepun narativa o Bosni i Hercegovini kao "propaloj državi" ("tamni vilajet", šta li?!) koja ne samo da ne treba postojati već je i "sigurnosno pitanje", izazvao je, s pravom, mnošto reakcija.

Ne, naravno od predstavnika vladajuće "Trojke", kojima je dovoljno uvjerenje o "najvećem zagovorniku u Europskoj uniji" i tople poruke Mostarske izjave o budućnosti.

Šta kaže Brisel?

Pokazani nivo drskosti, nadmenosti, "osvajačkog zanosa" i paternalističkog pristupa, kojeg predstavnica zvaničnog Zagreba emitirala, sa sve briselskih visina, zahtijevao bi i reakciju briselskih institucija. 

Izraelska analitičarka: 'Netanyahua ne zanima mirovni sporazum, može ga se samo ovako zaustaviti'

Prof. dr. Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkihh nauka u Sarajevu kaže da ono što radi Željana Zovko u svome političkom angažmanu pri EU, a pod komandnom palicom HDZ-ovske politike, jeste licemjerno i skandalozno.

"Ona se iz sistema druge države, Republike Hrvatske, direktno upliće u unutarnje stvari i procese države Bosne i Hercegovine. Pritom, ona se drsko hvali da je izvršila 'internacionalizaciju hrvatskog pitanja' u Bosni i ukazala na obespravljenost tog naroda. Ona je čak zaprijetila da će doći do sigurnosnog problema na granicama EU ukoliko se to pitanje  ('hrvatsko pitanje') ne riješi kako to želi HDZ iz Zagreba koji komanduje bh. HDZ strukturom. Ona svjesno unosi paniku u EU predstavljajući Bosnu i Hercegovinu kao sigurnosnu prijetnju. Vrlo podlo od Željane Zovko, ali to je samo nastavak sramne politike Zagreba prema Bosni od 1990-ih godina", kaže Lavić.

Zovko, dodaje  Lavić, ne objašnjava ništa o tome da HDZ iz Zagreba pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad bh Hrvatima i preko sestrinske ekspoziture u BiH direktno upravljati društveno-političkim procesima u susjednoj državi. 

Oštre reakcije na intervju Željane Zovko: Dodikovski narativ hrvatske europarlamentarke

"S kojim pravom to radi zagrebačka politička vrhuška? Ona nam ponovo podmeće prijedlog Izbornog zakona po mjeri HDZ, 'legitimnog predstavnika Hrvata' i zalaže se za daljnju decentralizaciju Bosne, to jeste za dovođenje države u totalnu nefunkcionalnost i anarhiju. Ona se pravi naivna i vrlo podlo dezinformira javnost o političkom sistemu u Bosni koji je dejtonskim aranžmanom potpuno decentraliziran gotovo da apsurda. Država postoji, ali je etnički veto i entiteti mogu kočiti koliko hoće i kad hoće. Budžet državnih institucija je manji od budžeta entiteta. Pa to nema nikakve logike! Zovko bi još išla dalje i možda tražila da entiteti imaju pravo da 'ugase' državu Bosnu i Hercegovinu!", ističe Lavić. 

Kordić i Dodik 

Ona se, dodaje sarajevski profesor, slomi od straha da Bosna i Hercegovina ne postane jedna "propala država". 

"Apsurdno je da se Zovko 'bori za Bosnu i Hercegovinu' na njenom evropskom putu dok hinjski provlači redneck agendu HDZ-a i zalaže se za etnoteritorijalizaciju u Bosni preko Izbornog zakona. Ona na taj način samo nanosi štetu bh Hrvatima i daje im potpuno suludu nadu da će se negdje u Zagrebu na nekoj osnovi tuđmanizma neko brinuti o njima. Tako ih destruktivno odvaja od njihove države Bosne i Hercegovine. Ona se samo brine za interese Dragana Čovića i njegovih političkih istomišljenika u dijelu Hercegovine. Stoga namjerno krivo predstavlja politički sistem u Bosni i govori na razini etničko-religijske demagogije o 'hrvatskom članu Predsjedništva države' – a takav član ne postoji. Zovko govori o pomoći Hrvatske Bosni i Bošnjacima tokom velikosrpske agresije, koja je bila evidentna, ali ne govori o istovremenom hrvatskom udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP-) kao procesu koji je nanio veliku štetu državi Bosni i Hercegovini i njezinim građanima! Brani osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, i to u paketu sa Miloradom Dodikom", zaključuje Lavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak