'Sedmorka' sutra u reformi Ustava

Radiosarajevo.ba
'Sedmorka' sutra u reformi Ustava

Uoči sutrašnjeg sastanka lidera vodećih političkih partija u BiH, večeras će u Banjoj Luci razgovarati predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović. 
 
SBB – sedmi član sedmorke
 
Dodik i Čović osim o sastanku „sedmorke“, razgovarat će i o trenutnoj političkoj situaciji, najavljeno je iz SNSD-a. 
 
U organizaciji predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića sutra će u Banjoj Luci  biti održan novi sastanak lidera vodećih stranaka u BiH na kome će biti riječi o rješavanju presude Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić - Finci" i mehanizmima koordinacije o pristupanju BiH Evropskoj uniji. 
 
Osim domaćina, predsjednika SDS-a Mladena Bosića, očekuje se prisustvo predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, SDP-a Zlatka Lagumdžije, HDZ-a Dragana Čovića, SDA Sulejmana Tihića, HDZ-a 1990 Bože Ljubića i SBB-a Fahrudina Radončića. 
 
Ne mora biti Srbin, samo neka je iz RS
 
Stranke iz RS-a imaju usaglašen stav da izbor člana Predsjedništva BiH iz RS-a mora ostati neposredan te navode da se u odluci „Sejdić-Finci“ i ne traži izmjena načina izbora, već samo brisane nacionalne odrednice. 
 
Umjesto Srbin iz RS-a, spremni su da u Ustavu BiH bude navedeno da se bira jedan član Predsjedništva BiH iz RS-a. 
 
Lider SDS-a Mladen Bosić je kazao ranije da sastanak ne bi ni zakazivao da nije dobio uvjeravanja od predsjednika SDP-a i HDZ-a Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića da je u okviru Federacije napravljen dogovor za "Sejdić-Finci". 
 
I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje da na sutrašnjem sastanku lideri najjačih političkih stranaka u BiH razgovaraju o implementaciji presude „Sejdić-Finci“, o kojoj je već utvrđen stav partija iz RS-a, kao i da se razmatra drugo pitanje iz briselske Mape puta - mehanizam koordinacije na evropskom putu BiH. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak