SDU: Uoči Kongresa blokirani računi općinskih odbora

Radiosarajevo.ba
SDU: Uoči Kongresa blokirani računi općinskih odbora

Blokada računa Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Kantona Sarajevo nema političku podlogu niti će se dozvoliti da se mjere uvođenja finansijske discipline koriste za unutarstranačka razračunavanja, tvrde u ovoj stranci.

“SDUBiH je stranka koja djeluje kroz organe i sprovodi odluke kolektivnih organa odlučivanja s tim u vezi je Nadzorni odbor SDU naložio nadležnim organima SDU da hitno uspostavi finansijsku discipline”, kaže se u današnjem saopćenju.

Zato je i donesena odluka o blokadi računa koja je usmjerena prije svega na zaštitu sredstava SDU-a, zbog činjenice da SDU plaća visoke kazne CIK-u BiH upravo zbog finansijske nediscipline općinskih organizacija. Očigledno da neki u vezi blokade računa smatraju sredstva koja dobijaju na ime SDU kao pravnog lica svojim vlastitim privatnim novcem.

Općinske organizacije SDU-a na području Kantona Sarajevo su od početka godine podigle gotovog novca u visini od 15.000 KM, sve to kao i finansijski izvještaji bit će predmetom istrage finansijske policije koja će ispitati rad i fin.

U saopćenju se kaže i da su transakcijski računi SDU-a BiH, Kantonalne organizacije SDU Sarajevo i OOSDU Vogošća blokirani već više od mjesec dana upravo zbog dugovanja koje su napravili bivši predsjednik SDU-a i sadašnji aktuelni potpredsjednici SDU-a Miro Lazović i Ivo Komšić.

Optužbe iz Novog Sarajeva

“O tome se kantonalna organizacija SDU-a Sarajevo nažalost nije oglasila, ali zato pojedinci nalaze za shodno da se oglašavaju oko računa svojih općinskih organizacija koje izgleda smatraju svojim djl. SDU BiH ce nastaviti da zavodi finansijsku disciplinu na nivou cijele stranke”, rečeno je u saopćenju koje je objavila Fena

Prethodno je za Oslobođenje Elmir Velić, predsjednik OO SDU Novo Sarajevo optužio Nermina Pećanca, predsjednika stranke, za “samostalno donošenje odluka”: ”Svojom retorikom i istupima podijelio je članstvo stranke. Motiv toga je sasvim jasan, ostanak na čelu SDU po svaku cijenu, bez obzira na Statut naše partije“, tvrdi, izemđu ostalog Velić.

Jučer su, na proširenoj sjednici Predsjedništva stranke, održanoj u Tuzli, najavljene i aktivnosti zakazane za stranački Kongres, koji se treba održati 9. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak