SDU: Savez sindikata mora prestati sa prodajom imovine

Radiosarajevo.ba
SDU: Savez sindikata mora prestati sa prodajom imovine

Socijaldemokratska unija BiH poziva rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) da, uime svih generacija koje su stvarale imovinu sindikata, prestanu s njenom prodajom i da se posvete kreiranju prave istinske barijere svim nasrtajima na radnička prava, kojih i nakon izbora 2010.  ima jako mnogo, navedeno je u saopćenju SDUBiH.

SDUBiH reagira na slučaj pokušaja prodaje zgrade "Stacionara" u općini Vareš, a za koju se ne zna da li je ili nije vlasništvo Saveza samostalnih sindikata BiH.

S obzirom na pogubne rezultate ratne i poratne privatizacije preduzeća u BiH, SDUBiH smatra da se, "rukovodstvu SSSBiH s pravom može postaviti pitanje imaju li pravo jedna generacija ili grupa pojedinaca danas rasprodati sve ono što su starije generacije stvarale decenijama". 

- Umjesto da svojim aktivnostima u zaštiti radničkih prava, podstiče članstvo na veću odanost sidikalnom pokretu i udruživanju, pa i kroz plaćanje članarina, rukovodstvo SSSBiH se izgleda odlučilo na liniju manjeg otpora prema vlastima pa svoj opstanak vidi kroz rasprodaju sindikalne imovine, stoji u saopćenju.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak