SDS: Podrška Andrićgradu; Pršeš: Tužba protiv RS-a

Radiosarajevo.ba
SDS: Podrška Andrićgradu; Pršeš: Tužba protiv RS-a


Predsjednik SDS-a Mladen Bosić
izjavio je danas da ne vidi razlog zašto bi bio problem poziv lokalnim vlastima u Višegradu da se svedu računi o finansiranjima u 'Andrićgrad', te dodao da to nije usmjereno protiv bilo koga, pa ni Emira Kusturice.

''To je i neminovnost koja se ne može izbjeći'', kazao je Bosić i naglasio da niko iz SDS-a ništa nije rekao protiv tog projekta, ali smatraju da može biti uspješan ukoliko svi oni koji učestvuju u njemu, tačno znaju na koji način učestvuju i šta su njihove obaveze i prava. Bosić vjeruje i da će se uskoro doći u situaciju da neće biti tenzija po tom pitanju, a kojih je bilo u ovom periodu.

Kazao je i da treba stati s nagađanjima, jer su i vlasti Višegrada spremne za svaki vid pomoći i da zahtjevi za transparentno finansiranje 'Andrićgrada' nisu usmjereni protiv bilo koga. Ocijenio je da vlasti RS-a i Višegrada, te režiser Emir Kusturica treba da razgovaraju i raščiste sve nedoumice, jer je interes i Višegrada i RS i regiona da se taj projekt dovede do kraja.



I predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da s obzirom da se ulažu javna sredstva normalno je i da revizor da svoje mišljenje u ulaganjima u taj projekt.

''Niko nema ništa protiv bilo kakve ideje, a kao i svuda, gdje se koriste javna sredstva, revizor treba da da svoju ocjenu. A, ako neko ima problem s ocjenom revizora, to je onda problem'', dodao je Ivanić.

Za izgradnju 'Andrićgrada' u Višegradu do sada je uloženo skoro 16 miliona KM, a najviše sredstava izdvojeno je iz budžeta Republike Srpske, Općina Višegrad kreditno se zadužila četiri miliona za taj projekt, a sredstava su dali i 'Elektroprivreda RS' i njena zavisna preduzeća iako većinski kapital u preduzeću koje je formirano za realizaciju tog projekta ima režiser Emir Kusturica. 

Pršeš: užba protiv RS

''Andrićgrad Emira Kusturice, gradi se na uzurpiranih osam dunuma zemlje, koja po dokumentaciji pripada nasljednicima višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića'', tvrdi njegov unuk Muhamed Pršeš u razgovoru za BHDINFODESK iz Birminghama.

Pršeš zadnjih deset godina pokušava doći do tačnih katastarskih i gruntovnih izvadaka koje mu, kako navodi, jednostavno nisu dostupne, te stoga najavljuje da će sa ostalim nasljednicima tužiti RS Evropskom sudu u Strazburu. Ovaj bh. biznismen koji živi i radi u Švicarskoj, precizira kako su njemu i njegovoj porodici u katastru u Višegradu 2006. poručili da ta imovina nikada neće biti upisana na nove nasljednike. Kaže kako čak ni gotova sudska rješenja sa ostavinskih rasprava nisu upisana u katastar. 

''I do danas ta imovina nije valjano upisana na naša imena, a nakon početka izgradnje Andrićgrada postalo nam je jasno zašto to nije urađeno'', naglašava Pršeš, ističući da, s obzirom da svoja temeljna prava ne mogu ostvariti u Višegradu, zakonski nasljednici su odlučili da tuže RS Evropskom sudu u Strazburu.

Tužbu protiv RS predat će i ostali nasljednici: Jasminka Pršeš- Forca iz Švicarske, Jasmin Pršeš USA, Elzana Hasanbegović-Vesnić Austrija, Mehmed Hasanbegović Australija, Mirsad Hasanbegović Novi Zeland, Ahmed Hasanbegović Holandija, Fuad Hadžić Sarajevo, Kemal Hadžić Sarajevo, Esad Sabrihafizović Sarajevo, te još nekoliko rođaka iz Švedske, Turske i Srbije. 

''Financijski smo dovoljno sposobni da idemo do kraja sa željom da vratimo našu dedovinu. Vrijeme otimačine je prošlo i ako nema pravde u Višegradu i RS, u Strazburu je sigurno ima'', poručuje Pršeš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak