SDP: Tihićeve tvrdnje nisu tačne

Radiosarajevo.ba
SDP: Tihićeve tvrdnje nisu tačne


I dok predstavnici stranaka SDA i SDP u vlasti već danima medijima ponavljaju kako je sve u redu po pitanju političke koalicije ovih stranaka, saopštenja koja šalju iz svojih centrala govore nešto sasvim suprotno.

Do raskola u stranačkim stavovima došlo je zbog Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima koji je predložio kadar SDP-a, ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš; SDA je odbila podržati zakon, a jučer je na sjednici Vlade FBIH i preglasana.

Pa se tako nakon jučerašnjih tvrdnji predsjednika SDA Sulejmana Tihića, kako će ovaj Nacrt vratiti BiH u vrijeme komunizma, oglasio i SDPBiH. Tihića su u saopštenju nazvali „komunističkim tužiocem koji je možda nekada i radio po nečijim nalozima i vjerovatno zato govori iz svog ličnog iskustva“.

„Danas u Glavnom odboru SDA ima mnogo više komunističkog, partijskog i policijskog stava nego u Glavnom odboru SDP-a. U prvom ešalonu SDP-a danas za razliku od SDA, uglavnom sjede ljudi koji su bili maloljetni u vrijeme globalnog sloma komunizma“, poručili su iz SDP-a i precizirali kako je u doba pada Berlinskog zida Zlatko Lagumdžija, predsjednik stranke, boravio na Univerzitetu u SAD, u svojstvu profesora.

Stranka je opovrgnula navode iz SDA koji se tiču Nacrta, istaknuvši da je ovo prvi put „da zakon jasno garantuje operativnu i finansijsku samostalnost Federalne uprave policije, što sa važećim zakonom nije slučaj“.

Međutim, konačan sud o tome da li je zakon dobar ili nije treba i može dati isključivo Parlament FBiH i javna rasprava koja će biti sprovedena, navode u SDP-u i zaključuju kako je za njih priča o ovom zakonu završena na Vladi.

„SDP je spreman da radimo zajedno, ali nećemo biti taoci ničijih ucjena ili frustracija zbog neostvarenih ambicija ili prikrivanju bilo čijeg kriminala koji se odvijao pod plaštom zaštite nacionalnog interesa“, stoji u saopštenju SDP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak