SDP 'spreman krenuti' u formiranje državne vlasti

Radiosarajevo.ba
SDP 'spreman krenuti' u formiranje državne vlasti

Socijaldemokratska partija BiH danas je saopćila da je s potpisnicima Platforme spremna krenuti u formiranje vlasti na nivou države BiH i da očekuje konstituiranje državne vlasti u najkraćem roku.
 
Međutim, iz SDP-a nisu saopštili kako namjeravaju formirati državnu vlast kada nemaju unutar stranaka Platforme ni dovoljno mandata za prostu većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH niti dovoljno hrvatskih glasova u Domu naroda.
 
Kako se ističe u saopćenju te političke partije, Predsjedništvo SDP-a danas je na sjednici u Sarajevu  pozdravilo konačno formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH i usvajanje budžeta, "nakon višemjesečne protuzakonite i neustavne blokade koja se i danas provodi od dva HDZ-a".
 
Na sjednici je, kako se dodaje, odlučeno i da naredna sjednica Glavnog odbora SDP-a bude održana 9. aprila.
 
SDP, također, smatra da Odluka visokog predstavnika Valentina Inzka o privremenoj suspenziji odluka Centralne izborne komisije BiH, a koja se odnosi na formiranje vlasti u Federaciji BiH, predstavlja kompromis u datoj situaciji. 
 
Predsjedništvo SDP-a danas je pozvalo i izvršnu vlast da krene u rješavanje naslijeđenih ekonomskih i socijalnih problema, kao i ubrzanom ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine na evroatlantskom putu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak