SDP razmatra krivičnu prijavu protiv CIK-a

Radiosarajevo.ba
SDP razmatra krivičnu prijavu protiv CIK-a

Socijaldemokatska partija BiH ozbiljno razmišlja o podizanju krivične prijave protiv predsjednice Centralne izborne komisije Irene Hadžiabdić zbog "ozbiljne zloupotrebe položaja" i kršenja postojećih zakonskih propisa koji reguliraju rad, obaveze i odgovornost CIK-a, izjavio je danas Feni glasnogovornik SDP-a Damir Mašić.
 
U SDP-u razmatraju ovaj potez nakon rješenja Suda BiH na žalbu Amira Zukića na obavještenje CIK-a da mu do okončanja posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH ne može izdati uvjerenje o dodjeli mandata. Sud BiH je, međutim, donio rješenje kojim je uvažio Zukićevu žalbu i obavezao CIK da u roku od osam dana odluči o Zukićevom zahtjevu za izdavanje uvjerenja o dodjeli mandata za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.
 
Mašić je rekao da u SDP-u predsjednicu CIK-a smatraju najodgovornijom zbog neprovođenja dokraja izbornog procesa u BiH, što je zakonska obaveza CIK-a. Također, u SDP-u još razmatraju da li je CIK svjesno odugovlačio i blokirao proces konstituiranja vlasti ili je to radio nesvjesno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak